1933-12-04

 EIDA

4 dec.’33

Geliefden –

’t Is beroerd dat juist op Sint de mail sluit. Nu krijg je geen lange brief. Vanmorgen haalde ik het kolossale pak van ’t postkantoor, zo schitterend op tijd en zó groot! Ik bewonder jullie werkelijk dat je steeds kans ziet zulke grote pakken te vullen. We verheugen ons er weer op, het feest daarmee in te zetten. ’t Gedicht ligt ook al klaar, gesloten nog natuurlijk!!

Vanmorgen maakte ik enige gedichten, maar ’t wil nu niet meer lukken zodat ik maar tot deze brief in proza overging. Het is ook al half 11. Maar daarnet moesten we nog naar de stad om een karretje voor Axel te kopen. ’t Is werkelijk onmogelijk om de dag na Sinterklaas jarig te zijn. Hoe kan ik nou iets leuks voor die dag bedenken en tegelijk voor Sinterklaas dichten. We vieren het maar feestelijk op 6 juni, laten we dat afspreken! – Jeanne viert morgen ook bij ons – Tek Bheng zit op de onderneming sinds een dag of 10 maar Jeanne hoort maar niks van hem. Misschien vergeet hij Sinterklaas ook wel. Gelukkig kreeg Jeanne een banketletter en nog wat van een neef van Tek Bheng, en bij ons vindt ze ‘t ook prettig. Ik vroeg haar ook te logeren maar ze doet het liever niet om Tek Bheng’s broer die ’t haar misschien kwalijk zou nemen. – Hok zwoegt weer geweldig op de Sinterklaas verzen. Maar ’t zal best mooi zijn. Hij laat Jeanne inkopen doen, dat is nog eens makkelijk hè! – Stuur ons vooral geen geld voor de vliegpost die ƒ 1.20 kunnen we heus nog wel betalen! Bovendien doen we ’t niet alleen voor jullie genoegen, maar ik zou er niet meer tegen kunnen om zo lang [2] op antwoord te wachten en vooral nu de boten zo ongeregeld aankomen. Ik vind dat jullie Anneke liever een standje moesten schoppen in plaats van haar het geld ervoor te sturen! Verbeeld je, die ene gulden zal ze toch nog wel ergens op kunnen bezuinigen, het leven is daar ook nog veel goedkoper dan hier, alleen al de bedienden! – Nu kan ik je nog niet antwoorden over het salaris, aan te bieden aan de nieuwe kracht, zondag komt Juffr. Bletterman terug, ik durf het niet zelf te zeggen want dan krijg ik later op m’n kop! ’t Lijkt me schitterend als je een advertentie zet, maar je moet wel wachten tot we alle gegevens gegeven hebben. Wat vlug dat jullie nu al antwoordt op het verslagje. Ik kan me niet voorstellen dat er al een maand tussen lag, want jullie kunnen toch nog altijd niet direct antwoorden hè, je hebt 6 dagen de tijd. Onze krant heeft voorgesteld, de vliegtuigen 1 dag eerder uit Amsterdam te laten gaan, dus net anders als dat van Vader. Voor Bandoeng blijft het hetzelfde, maar voor de rest van Indië is er inderdaad op ’t ogenblik niet veel tijd om op de brieven te antwoorden. Misschien merk je het bij Em. – Jullie mailbrief aan Axel heeft Hok in de babytafel gelegd dat Axel hem zelf kan bewaren! – Volgende maal moet jullie maar schrijven wat je stuurt voor hem, dan kopen we niets dubbel. – 

5 december. Het is nog altijd vreemd om op deze dag buiten te zitten. Axel zit op de pot van de kinderstoel in de buitendeuren bij het stoepje vóór en ik zit op het stoepje. Tommy ligt in de tuin onder de box en de dochtertjes rennen rond. Petertje, de witte, gaat vanavond weg als Sinterklaascadeautje, door een advertentie kwamen we er aan, want de mensen, die hem eerst wilden hebben, wilden toch niet. ’t Is een collega van Thijs dus hopelijk een goed tehuis. Paultje blijft nog tot 1 januari tot Jeanne naar Tek Bheng gaat. – Net wordt een postpakketje gebracht uit Soerabaja voor Axel. Wat enig hè, echt aardig. Dirk heeft het geschreven en als afzender Em genoemd. Hij doet altijd het vuile werk en laat Em er alleen plezier van hebben! ’t Is toch een lieverd. – Het is nu bij negen uur, Axel moet baden. Hoe is ’t mogelijk dat het pas een jaar geleden is dat hij geboren werd, ik kan me niet meer voorstellen dat we hem niet hadden. – [3] 

5 dec. kwart voor 11: We zijn klaar met vieren. Begonnen als steeds met jullie pak. Dat is zo’n goeie stemmingmaker. Het was natuurlijk weer dik in orde! Hemel wat een hoeveelheid, ik moet je steeds méér bewonderen (kan haast niet meer!). Schattig dat bontje, precies als Em had en het speculaas en dat blik van Van Houten dat we nog niet openmaakten waarin ik de worst en de peen vermoed. Alles komt schitterend van pas voor Axel’s verjaardag, ik zat er al mee in omdat ik er nog niet op ingesteld ben ook vast lekkers voor de 6e te bestellen. Wat een engel van een speeldoos, ik heb idee dat deze de hele dag zal gaan, schattige deuntjes ook nog, Axel zal verrukt zijn. En die bal zo enig en de schoentjes vast nog te groot, juist fijn want veel zal ’t niet zijn (dat rijmt!). Het pyjamaatje is ook een engel dat is werkelijk niet te klein! De blokkentoren hebben we ook nog uitgepakt, maar de rest morgen maar op zijn verjaardag – Jullie zijn echte schatten en dan met zó’n mooi vers, ritmisch juist en geestig van inhoud. – Wij gaven Jeanne allemaal kleine huishoudelijke dingen als een dweil, pannenkrabbers, mesaanzetter, asbestplaat! en een nest schalen omdat wij elkaar altijd zoveel pakjes geven en zij toch mee moest doen. Ik kreeg een moderne armband van haar en een doosje zeep en van Hok een tennisjasje, vuurrood, alleen jammer dat er geen kraag op zit, maar dat was niet te krijgen in rood, en een zwarte tas van leer en rozenolie, verstopt in Axel’s po! Alles met fraaie verzen van enige coupletten, veel mooier als verleden jaar! Ik gaf Hok een elektrische klok, beeldig 6 hoekig zwart voor op de boekenkast vóór, en een Balinees beeldje van wit hout ook schattig en een pyjama! Axel kreeg van Jeanne een bromtol en een wagentje om voort te trekken waarop een aapje rondtolt, mooi om aan zijn nieuwe wagentje te binden. 

De elektrische klok wijst kwart voor 12. 

Dag Eida. [4]

HOK

G. Eida is nog druk bezig met pakjes klaarmaken; het is nu al half negen. Jeanne is hier om de avond mee te vieren. Tek Bheng is op Tjipetir, bij Soekaboemi in zijn nieuwe betrekking, zielig voor Jeanne. Het Sinterklaaspak en meteen dat voor Axel is veilig binnen. We zijn erg benieuwd wat het bevat. Over een half uur zal het geopend worden. Emmetje heeft jongeheer Axel ook een pak gestuurd. Dat kwam vanochtend aan. Axel is zich niet bewust dat hij morgen in zijn tweede levensjaar treedt. Vanochtend had hij een nieuw spelletje: zijn hoofdje op de bodem van de box en zijn voetjes er vlakbij, zodat hij zich als een hoepeltje oprolt en dan telkens kijken of hij bij ons succes heeft. Ons noemt hij nog altijd Eidjie en Okkie. De rest wordt voor straks gereserveerd. …. 

De avond is achter de rug. Wat een mooie gedichten hebt u gemaakt. Bedankt voor al de cadeautjes. We zijn er erg blij mee. Axeltje zal opgetogen zijn. Hij zal niet weten wat hij het mooist vindt. De speeldoos is reuze; we zullen hem nu niet in zijn handen geven. De volgende week geven we uitgebreid verslag. 

Is het de bedoeling dat we de rekening van Nijhoff ook als cadeautje aanvaarden?!! We hebben erg veel pret gehad. Jeanne ook. Zij heeft ons en Axel heel wat gegeven. Eidje is ook zeer van de royale kant geweest. Ze gaf me een elektrisch klokje cadeau, zodat we nu steeds de juiste tijd hebben. Verder een tweetal Balinese beeldjes, dat zal schatten gekost hebben en de gedichtjes waren prachtig. Axel geven we voor zijn verjaardag een sportwagen. Ik heb hem er zo even ingezet. Hij was meer dan opgetogen. Hij glunderde toen hij de kamer werd rondgereden. Bedankt voor het kalenderblok. Bedankt alvast voor alle wensen met Axel’s verjaardag. Ik hoop dat het morgenmiddag mooi weer is, dan zal gefilmd kunnen worden. Het filmtoestel is weer in orde, tenminste we hopen het. Het kwam vanmiddag terug. – Alvast gefeliciteerd met de verjaardag van Moeder. We schrijven haar nog een eigen brief met de snelpost, die precies op Moeder’s verjaardag in Holland arriveren zal. – We hebben nu wel gezien dat we perse Axel’s verjaardag niet op 6 december vieren moeten. Het zou zowel voor hem als voor ons teveel zijn.

Nu dag, Hok.

Details

  • Plaats: Bandoeng, Berlageweg 3
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 4
  • Soort: Luchtpostpapier
  • Bijzonderheden: Pag. 4 getypt