1933-02-20

EIDA

Geliefden –

Om de reden te beginnen van deze brief: als het nog in Hok’s pak mee kan, kun je dan nog wat sokken voor hem sturen en een broodrooster? Je weet wel die sokken die Hok altijd droeg in Holland beige effen met een paar ajour loopjes erdoor. Hij heeft maat 10½, fille d’écosse graag. Als jullie de cadeautjes al voor elkaar hebt, zet je dit maar op onze rekening.

We zitten enorm in spanning of Bepje van Douwe naar Indië zal komen, zoals ik al per mail schreef. Je bent hier in Indië zo blij met je oude vrienden – een mens uit Holland is een oase in de woestijn. Maar zo erg is [2] het niet met ons gesteld hoor. We zijn hier ook levenslustig – Vanmorgen werd ik gebombardeerd tot IEVA secretaresse, vanwege het ellendige feit dat Irene naar Europa gaat – je verliest hier altijd je vrienden, eerst Baukje, nu Irene en Elly Linn, maar enfin, die 2 komen misschien weer terug, Elly zeker. – Irene’s zoontje van 9 jaar moet plotseling naar Europa voor de hoogtezon en ze brengt haar dochtertje van 12 dan maar mee voor haar broertjes gezelligheid – ’t is meer dan afgrijselijk zulke jonge kinderen en het meisjes vindt het ook ontzettend, ja, zij allemaal, want Irene’s man moet hier blijven, hoewel zijn gezondheid ook zeer te wensen overlaat –in Indië heb je allemaal van die beroerde ziekten. Maar Irene laat zich niet terneer slaan, maakt nog steeds nieuwe plannen. Toinie Chavannes wordt nu waarnemend praeses.

Morgen is er een film van de uitbarsting van de Krakatau, enig.

Hoe was de wintersport, we verlangen naar verhalen.

Axel is enorm gezond, wij genieten zo van hem, ’t is zo’n schat. Tine Schepers is plotseling geweest, 1 dag en ze was meer dan verrukt van hem, allicht! Over 14 dagen zit ze aan boord, onbegrijpelijk vindt ze het. Dol voor haar – Ze blijven eerst nog in Zuid Europa, Italië, Zwitserland voor de overgang met de kinderen, toch wel verstandig en ze blijven toch 1½ jaar. Enorm zo’n verlof, wij zijn nu ook al een eind: over de helft, jongens! [3] We hebben weer een vervelende belevenis met Sparmann. Voor dat kleine griepje van begin januari, dat hij 5-daagse noemde, stuurt hij ons een rekening van ƒ 21.- “voor mevrouw en baby” – hij heeft nl. ook in de wieg naar de baby gegluurd – verbeeld je dat ik alle bezoekers en bewonderaar van Axel ervoor moet betalen! Ik moest er wat voor toekrijgen voor een blik op dat heerlijke jong!

Mamma wil graag hier komen, maar wij zijn er wat bang voor omdat je nooit weet wanneer ze weer weggaat. En we hebben geen logeerkamer – misschien kan ze in Andir logeren. 

Mijn zog is opeens verminderd, maar dankzij koffie – gort – melk – spinazie – water – djeroek!!, was het vandaag precies voldoende – hij drinkt de laatste tijd minder, is nu al 11 pond met 8 weken!

Dag Eida.

HOK

Ik mag niet lezen wat in deze brief staat; veel geheimzinnigheden gebeuren er in deze tijd. Axel werd tussen 4.32 en 4.34 uur ’s ochtends 6 december geboren; 8.30 Bandoeng tijd = 1 uur Greenwich tijd. Dit voor Axel’s horoscoop. Het zal me benieuwen wat de sterren zeggen! Zou het geloofwaardig zijn. Axel groeit als kool. Hoe was de film!

Dag Hok.

EIDA

Het lijkt, dunkt me sprekend op Hok’s horoscoop. [4] Het zou jammer zijn als Anneke niet in Bandoeng kwam, maar ‘t is natuurlijk wel een dure reis –

Je moet de groeten hebben van Mevrouw Gunning.

Tek Bheng doet hier niet aan spiritisme, geloof ik – ik hoop erg dat hij een nuchtere vrouw krijgt – want ik vind hem wel wat abnormaal met zijn angst voor de zwarte kunst – Misschien heeft hij gelijk, maar ’t is eng.

Deetje Holle ligt nog steeds met neuralgie, vanmorgen was ik bij haar, echt vervelend altijd te moeten liggen.

Dag Eida

Details

  • Plaats: Bandoeng, Berlageweg 3
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 4
  • Soort: Luchtpostpapier
  • Bijzonderheden: Dubbelzijdig beschreven
More in this category: « 1933-02-14 1933-02-23 »