1938-10-03

EIDA

Geliefden  –

Enig dat Moeder naar Diens verjaardag is gegaan maar sneu dat zijzelf moest theeschenken. Met één zuster en een schoonzuster in de stad! Leuk dat je de kinderen ook zag, dat is meer dan mij overkwam. Ik schreef Dien al dat niets mij nu meer zal kunnen weerhouden om naar haar toe te komen als ze terugkomt, als ze nu maar niet op Sumatra geplaatst worden. Leuk dat de kinderen net zo vrijmoedig zijn als de onze. Dank voor je aanbod voor “vrije overtocht” naar Batavia, maar het gaat bij ons alweer vrij best als je bedenkt dat ik de laatste september nog ƒ 30.- had! Niet gering. Maar 8 oktober zal ik wel niet kunnen gaan, er is een ander obstakel. Ik lig momenteel in bed terneer! Sinds enige tijd heb ik al last van slijmvorming in m´n keel en die begon opeens dicht te groeien. Zaterdag was het aardig erg en toog ik naar Eddy Linn, die me in het bed wees hoewel ik met moeite de 37.5 haalde!! Enfin, je kent dat van mij!! Ik had enige dubbele muren in m’n keel, enigszins benauwend maar door een difterie serum was het binnen 24 uur helemaal geslonken zodat ik weer lustig nasi tim met gehakt at zonder vies gezicht bij het slikken. Het is overigens geen difterie maar alleen een lelijke ontsteking. Maar dat serum is een reuze middel dat ze meteen maar toepassen bij lelijke kelen en niet afwachten wat het bacteriologische onderzoek uitwijst. Het is overigens erg rustig te weten dat het niet besmettelijk is, nu gaan de kinderen morgen de hele dag naar Bep Einthoven en heeft Hok ook weer eens rust. Zaterdag waren de kinderen bij Nanda tot 5 uur maar daarna en zondag en vandaag had Hok ze de hele dag + nog de verzorging van mij. Hij bracht het er bewonderenswaardig af, want ook de huishouding moest hij er nog bij doen. Stel je voor dat zaterdag om 1 uur de djongos + baboe vertrokken met 3 vrije dagen en dat de kebon wegliep – Het geluk wilde dat ik de oude jongen van Julie Chavannes als kebon kreeg, dus een vertrouwde – De bediende die ik het langst had was de kokki en dat “lang” was 8 dagen!! We hopen dus erg dat Karja morgen terugkomt, als hij tenminste zijn woord houdt, wat wel [2] het zwakste punt is voor een Inlander of misschien speciaal voor een Soendanees. – Wat betreft die kwestie, een eventuele opvatting van de Pimmen is, zoals Vader schrijft, gezien vanuit het standpunt der Pimmen àlléén. Ik althans heb het nooit een seconde gedacht dat Em zelf een dergelijk dom standpunt zou kunnen innemen, jullie toch hopelijk ook niet! –Daar heb ik nu vergeten om het Gouden Echtpaar geluk te wensen en zo vanuit bed, gaat het zo moeilijk. Wil jullie niet alsnog wat “gouden” bloemen namens ons voor hen bestellen om hun gouden tijd nog wat te rekken en uit te dijen!

Ik geniet nu fijn van Gulbranssen , van twee delen die Mevr. Burgersdijk en Tante Leidie ons meegaven – prachtige sterke boeken zijn het van mensen uit één stuk, juist wat we tegenwoordig nodig hebben –Wat een geluk dat de 4 staatslieden het in München eens werden en zó snel en dat Hitler water in zijn wijn deed. – Deze week werden wij plotseling naar Hotel Homann geroepen door een Oostenrijkse collega van Hok, gevluchte Jood. Hij haat Hitler heel erg en vertelde mensonterende dingen van de S.A., een troep sadisten – veel van zijn vrienden en kennissen hadden zelfmoord gepleegd. – Zijn vrouw was een allerliefste Russin – ze moesten de volgende morgen om 10 uur met het vliegtuig doór naar Australië daar hij bij een Engelse Mij een baan had. En die morgen liet ik haar nog de pasar zien en de vrucht van een pisang, waarop ze haar zinnen had gezet en waarover ik ’s morgens om half 7 Van der Pijl moest opbellen, die er gelukkig enige in zijn schooltuin had staan. – Hok had ook Thalmann op het laboratorium tegelijk met de Oostenrijker, die alleen voor Hok hier kwam en dus zoals Thalmann zei elke minuut moest benutten om over paleontologie te praten maar hijzelf zou dan de dames wel bezighouden. Hij was reusachtig op dreef en geweldig amusant en we hebben veel gelachen die avond in Homann. Dag jongens. Wees omhelsd, Eida. [3]

HOK

G. 

Even een berichtje, dat het met Eida’s keel goed gaat. Ze werd behandeld als difterie patiënt, maar gelukkig is het nu niet meer nodig. De kinderen maken het goed. Ze zijn soms wel wat druk. Vanavond kreeg ik nog bezoek van een vriend, die uit belangstelling kwam. Vandaar dit korte bericht, omdat het morgen weer vroeg dag zal zijn.

Dag Hok.

Details

  • Plaats: Bandoeng, van Hoytemaweg 4
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 3
  • Soort: Luchtpostpapier
  • Bijzonderheden: Dubbelzijdig beschreven
More in this category: « 1938-09-26 1938-10-12 »