1930-12-30

EIDA

Maandagavond

Geliefden –

Dadelijk komen Jan en Tine bij ons boterham eten. Ze moeten toch ook eens bij ons gegeten hebben. Het is zo gezellig je familieleden in de buurt te hebben, boven familie gaat (vaak) niets! Vanmorgen vierden we de aantekendag[1] van Annie Thijsse + man en maakten kennis met de grote Jac.P., een aardige joviale man zoals je ook verwacht van een natuurliefhebber. – Dinsdagavond. Jantje Westerveld is hier op de thee, maar ik ben maar even weggelopen naar jullie. We moeten vanavond eigenlijk ook nog naar Jan en Tine, die morgen alweer weggaan. Hun eetpartij bij ons was zeer geslaagd, al zeg ik het zelf! Geweldig aardige mensen. Het spijt Anneke en mij dat ze zover weg wonen. Tine vroeg waarom wij toch nooit in Batavia komen, en ik vertelde haar dat wij een heel klein kansje hebben. Toch gelooft Hok niet meer in zijn kansen voor de Volksraad, gelukkig maar, dan kan het alleen nog meevallen. De Dokter was hier op tweede Kerstdag en bewonderde m’n uitzicht. Ik heb nu een arseen-staal receptje van hem op mijn verzoek, want nu mocht ik [2] een halve liter melk afschaffen, blijft over 1 liter. – Ik speel nu bijna elke dag piano, d.w.z. hoofdzakelijk toonladders. Het gekke is dat m’n vingers er absoluut stijf van worden, hetgeen niet overgaat, m’n voeten zijn ook zo’n beetje dode stompjes! Maar die stompjes gedragen zich uitstekend. We wandelen nu al heel einden. – Vanmorgen was ik voor het eerst weer in de winkelstad. Anneke vergezelde me, want ik mocht van Hok niet alleen. We kochten meer-dan-beeldig goed, zachte Liberty kleuren in crêpe- georgette engelrein! Ik heb nu in ¾ jaar geen nieuwe jurk gehad! De naaister van de buurvrouw kan me pas 25 januari helpen, misschien wacht ik zo lang, ze rekent nl. maar ƒ 6.- voor een avondjurk en dan die ingewikkelde modellen! We kochten ook witte kant om een verdieping onder m’n kanten jurk te zetten, ik ben al begonnen eraan te naaien. – Aldus kon ik niet eerder mailen dan nu. En nu is het al bijna de laatste dag van het jaar – Anneke en Thijs komen bij ons. Anneke wil eerst naar de bioscoop, net als verleden jaar, maar Hok wil liever zuinig zijn en thuis bridgen. We zullen zien. We eten ’s nachts weer kreeft en slagroom met aardbeien en ananas – maar ik ben bang dat dat niet genoeg is! – Ik was deze week weer bij Marietje J.B. ze ziet er erg slecht uit en ligt weer in bed, maar Sparmann heeft haar beloofd dat ze met september beter zal zijn, dan gaan ze met verlof.

Lieverdjes – we zullen nog eens het afgelopen jaar doorlopen, alsof we dat al niet genoeg gedaan hebben. Het is beter als je alleen bent terug-te-zien en in gezelschap jolig te zijn. Sept.-okt. lijkt al zo ver achter ons, net een boze droom – vooral voor Hokje. Ik hoop het volgende jaar 12 maanden bij hem te zijn! Dag Eida. [3]

HOK

30 dec.’30

G. Vandaag van ons beiden een korte brief, de kieken zullen wel veel vergoeden. Ze zijn weliswaar niet goed zowel wat opname als afdruk betreft, maar toch nog duidelijk genoeg. Ze zijn een week geleden genomen.

1. Eida voor de studeerkamer in de schaduw van het huis, op onze schone divan, met Houw’s divankleed. Op het tafeltje – zelfde stijl als onze overige meubels – Christuslegenden, waaruit we met Kerstmis gelezen hebben.

2. Voor het huis bij de bloemperken.

3. Op zijmuur tussen ons huis en het vroegere huis van Trude. De bloemen aan onze voeten zijn lichtpaars, waartussen gele Cosmea’s. Alles tijdens Eida’s ziekte geplant. Op de achtergrond de Technische Hogeschool, gebouwd in de stijl van W. Sumatra.

Overigens alles in orde. Dokter erg tevreden. Eida heeft weer belangstelling voor kleren, uitgaan. Elke dag wandelen we een half uurtje.

Dag Hok

 

Eida heeft me verboden de kieken hierbij in te sluiten, ze zijn niet mooi genoeg.



[1] Aantekendag: dag van in ondertrouw gaan.

Details

  • Plaats: Bandoeng, Berlageweg 3
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 3
  • Soort: Brief, gelinieerd papier
More in this category: « 1930-12-26