1930-12-26

HOK

2e kerstdag ‘30

G. Gisteren kwam uw kerstbrief en vandaag vliegt ons vliegtuig terug. Bedankt voor de heilwensen en felicitaties met Eida’s herstel. Ze is nu al zover beter, dat we gisteren met elkaar bij A. en Th. tezamen met Jan Schepers en Tine uit Batavia, de eerste Kerstdag hebben kunnen vieren. Zowel heen als terug hebben we gewandeld. Ieder vindt dat Eida prachtig is bijgekomen. Er is weer een volle maan in huis. Voor het kerstdiner – waarvoor A. reuze heeft uitgehaald – heeft Eida nog een taart gebakken met toepasselijk opschrift. We hebben ook een eigen kerstboom, die we uit onze eigen tuin hebben gehaald. Weliswaar geen pronkstuk wat zijn rechte lijn betreft, maar toch met goede wil als mooi te beschouwen. Vandaag na al het eten en de drank van gisterenavond tamelijk melig. Maar deze rustdagen hebben mij toch heel goed gedaan. Jan Albert en Tine zijn hier met vakantie; zij verwonderen zich erover dat wij nog altijd geen lust tonen om naar Batavia te weekenden. We voelen niets voor de warmte, bovendien is het duur.

Ik heb volgens berekening geen kans om in de Volksraad gekozen te worden, daarvoor is de sterkte van de “wilde partij” niet groot genoeg. Naast de verkozen leden zijn er nu in de Volksraad ook benoemde leden. De regering heeft nl. ook het recht van benoeming teneinde een correctief te kunnen uitoefenen op de uitslag der verkiezingen. Dit is hoog nodig gebleken, omdat de verkiezingen niet rechtstreeks zijn, maar getrapt. Alleen leden van openbare colleges zoals gemeenteraad, provinciale raad, hebben kiesrecht. Nu willen ze moeite doen om mij benoemd te krijgen. Van deze tijd heb ik tenminste geleerd, dat het politieke leven onder de Chinezen nog zeer in het beginstadium is. Men kan niet spreken van georganiseerde politieke partijen; iedere vertegenwoordiger voert een eigen politiek. Men heeft nog zo weinig begrip voor de staatshuishouding en –inrichting, dat, ook al betreft het hier leden van gemeenteraad, provinciale raad etc., men van hen politiek inzicht noch belangstelling in grotere problemen mag verwachten. Wel zijn hun politieke zintuigen bijzonder scherp, wanneer het nationale kwesties betreft. Of ik kans heb benoemd te worden weet ik niet; ze zeggen van wel, maar ik reken er maar niet op. Dag Hok

EIDA

Lievelingen – Enig is de vliegpost! En nu krijgen jullie antwoord per ommegaande. Anneke en Thijs willen een vliegbriefje alleen voor bijzondere gevallen gebruiken, aldus houden ze zich maar aan de mail en stuur ik hun groeten. Het is echt gezellig dat Jan en Tine hier zijn. Woensdag verwelkoomden we ze ’s middags, en hielden ze op de boterham. We troffen eerst Dirkje alleen thuis, een echte Schepers weer. Hij was erg vriendelijk en zoet hoewel hij + zijn Pa hun ingewanden van streek hebben. Bij hen hielp wonderolie ook niet! Een Schepers trek? – Wat fijn dat Emma nog een sjaal kreeg. Zijn jullie er al achter van wie? Een enorm cadeau! – Ons kerstboompje is zo gezellig. Gistermorgen kwam Hok uit de stad thuis met een tas vol versierselen; beeldig, ook rijp en sneeuw hebben we hoewel die hier enigermate misstaan. Maar gister sloten we de gordijnen en staken de kerstboom aan. Hok speelde liedjes en ik zong. Maar we hadden maar kort de tijd want om half 8 togen we naar Anneke. Een zeer verfijnd diner genoten we – asperges, pasteitjes, gans-taart. Enorm geslaagd was het geheel. Je hebt toch altijd de meeste pret op familiefeestjes, dat heb ik al vele malen gemerkt. Op 9 januari geven de Koolhoven’s hun feest. Ik ben benieuwd of ik al zal kunnen dansen, huppelen gaat me nog niet goed af, maar dit hoort ook niet bij de moderne dansen! – Op Moeder’s verjaardag aten we ook bij Anneke en Thijs, dat was voor het eerst sinds 4 maanden [2] dat ik daar weer kwam. Gister kregen Anneke en ik wat bij de kerstboom van Mevrouw van Vianen een koekjes schaaltje met meerdere afdelingen van batist, hoogst merkwaardig. Ik zal haar dadelijk even opbellen. – Jaap en Katy nodigden ons vanavond op de boterham, maar we blijven liever samen thuis bij de kerstboom. We zullen maar zeggen dat we zelf een gast hebben en Henk Heyrmans daarvoor gebruiken. Henk is nl. in Bandoeng en wij vroegen hem vanavond te komen, maar hij had al 4 “aanvragen” zoals hij dat noemde! Waarop ik hem verzocht zich beleefder over uitnodigingen uit te laten. –

Ik word angstvallig dik, ik vlas op de komst van de dokter om de melk + eieren te kunnen afschaffen. Alleen versterkende middelen heb ik misschien nog nodig, maar dan zal staal beter zijn. De dokter is nu al 17 dagen weggebleven, zeker door de kerstdagen heeft hij ons in de steek gelaten en er was ook geen haast bij.

Vanmorgen begonnen we weer met elektriseren. M’n kringspier, werkt al bijna weer normaal. Een week kreeg hij vakantie vanwege m’n p.f.! De eerste maal weer, precies na een jaar.

Ik studeer elke dag piano en lig niet veel meer op de divan. ’s Morgens is het wel heerlijk buiten en af en toe laat ik nog de divan naar buiten slepen. Henk heeft m’n fiets. Maar als hij hem terugbrengt wil ik weer eens proberen met behulp van Hok. Alleen durf ik niet omdat ik de krachten van m’n knieën niet meer weet. Wat loop ik al ver hè, al voelen m’n voeten nog niet normaal aan.

Enig dat jullie zo gezellig Sinterklaas vierden, Kerstmis zal dus ook wel geslaagd zijn, evenals bij ons. Tine klonk gister met me, hiermee haar bewondering over de taart uitsprekend, ze vond het zeer merkwaardig dat je zoiets zelf kan maken! Stuur je me bij gelegenheid eens het recept van gâteau Jacqueline?

Jan en Tine hadden A. en Th. voor Oudejaar gevraagd. Maar nu houdt Jan’s baas receptie en moeten ze op Oudejaarsdag reizen, erg jammer. Hansje is een leuk jong, maar enorm moeilijke leeftijd. Vooral voor de woorden van zijn Pa heeft hij gelukkig respect. Dag liefjes – gelukkig Nieuwjaar – amen!

Eida

Details

  • Plaats: Bandoeng, Berlageweg 3
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 2
  • Soort: Luchtpostblad
  • Bijzonderheden: Dubbelzijdig beschreven
More in this category: « 1930-12-23 1930-12-30 »