1929-07-07

EIDA

Zondag 7 juli 1929

Dacostaboulevard 8 pav.

Geliefden,

De “Coen” ging langzaam – en de mail kwam niet. Enfin, nu hebben we hem nog te goed! We memoreerden vanmorgen het waarschijnlijke einde van het Groningse Lustrum, waar van we hopen dat je partner, Emma, je niet zo schandelijk in de steek liet als Anneke en ik deze week moesten ondervinden! Hok is donderdag op zijn bed gaan liggen omdat zijn keel als maar dikker werd en de verhoging langzamerhand steeg. Hij kon haast niet meer slikken, wat me direct deed denken aan Ridli waar Emma en ik iets dergelijks presteerden. Mevrouw van Vianen ried ons een dokter aan, die na een telefoontje nogal gauw aan kwam zetten, Hok’s keel belichtte een drank gaf en weer vertrok. Hij beweerde iets van influenza, toch kwam hij de volgende dag terug. Ondertussen had Hok 39.9° gehad, waarover ik me toch niet ongerust maakte, steeds gedachtig aan Ridli. Inderdaad is het nu ook angina gebleken, gelukkig, hoewel de dokter plotseling witte propjes ontdekkend in de keelspleten, een proefje ter onderzoek op difteritis, aan instituut Pasteur zond. Direct ’s avonds nam de koorts al af en hij kreeg wat meer stemgeluid, zodat ik vast hield aan angina en terecht! Thijs is nu gevolgd, had gister 39°! En nog steeds gaat Hok hem vooruit, vanmorgen begon zijn keel links ook, enfin de dokter (Mervennée) legt steeds de nadruk op gorgelen, wat hier in huis trouw gedaan wordt; bovendien eten Anneke en ik formamint als ware het lucht of kauwgom! Verder maken we lekkere dingen als aardbeiensaus – die de laatste keer in de ijskast omviel, zodat alleen nog wat voor Hok over was! –, bessenvla, jachtschotel, d.w.z. puree met zacht vleesragoutje en Hok zweert bij boeboer (rijst met water en melk) waarin hij de melk niet eens versmaadt.

Overigens komt morgen m’n djongos + baboe-kokki, waarvan ik gelukkig alleen de laatste opnieuw moet instrueren en met wie ik nog kennis moet maken! Adi en kokki hebben dan vrij en onder Anneke’s oppertoezicht mag ik dan de huishouding doen, [2] doodeng! – Verder hebben ze ons huis al (!!) gekalkt, 2 dagen lang deden ze er niets aan, twistend over het loon. Een week geleden zijn de andere mensen er al uit gegaan en dit is alles wat ze eraan gedaan hebben. Met het oog daarop dat wij er nog in geen tijden in zullen kunnen, heb ik maar gezegd dat we pas betalen van de dag dat we erin komen, wat Thijs me aan de hand deed. Hok was bang dat we te veel wilden maar het is toch feitelijk niet meer dan billijk, al was onze waarnemende huisbaas er enigszins over uit zijn humeur. – “Ganz alleine” kocht ik nu gisteren een gasfornuis! Met een glazen ovendeur, 3 pits! Hij is beeldigschoon, merk “Senking”, vraag maar aan Emma, het zal haar nog wel in haar hoofd zitten van al die kachelsoorten! Ik moest direct beslissen, want het was de laatste dag dat je 3 maanden vrij gas cadeau kreeg + een aluminium rijstkoker + een broodrooster. Her fornuis kost ƒ 97.50. Ik had geen zin in een tweedehands op een vendu, 6 jaar is best de moeite waard. – De hele week zagen we hier niemand, iedereen schrok terug voor de keel, hier wordt nl. alles direct maar difterie genoemd! Wij hadden het dus erg rustig samen, en nu liggen onze mannen op bed te “Jules Vernen”! Nu geliefden, wees gegroet,

Eida.

Daarnet hield er een karretje stil waaruit Mamma en Tante stegen, ze had gevoeld dat Hok ziek was(!) en logerende in Andir, hier vlakbij, voor de Jaarbeurs, is ze ons gaan zoeken. Ze had gisteravond Hok niet op de Jaarbeurs gezien en toen had ze wel gedacht dat hij ziek was. Het is voor hen ook een geweldige gebeurtenis, die Jaarbeurs, Hok is er nu helemaal niet geweest. We zouden juist donderdag met ons vieren kermis vieren, jammer.

8 juli. Mamma deed vele huismiddeltjes aan de hand, maar waterstofsuperoxyd is best. – Ik kon haar al beter verstaan, wat zij tot haar vreugde merkte. Dag! –

Net kwam het pak: ongelooflijk zeldzaam buitensporig mooie broches en – leuk idee. Wij hebben hem beiden al op en onze mannen genieten. Beiden nu ± koortsvrij, Hok praat nog steeds als Mien, jullie naaistertje, en heeft telkens weer een nieuwe ontstoken plaats en eet nog moeilijk, enorm vervelend. – Mamma  kwam vanmorgen weer, dacht dat Hok al haast gestorven was omdat de voordeur dicht was, overdreven!

[Randje pag. 2]

Schrijf eens of jullie wel eens port moeten betalen voor dikke brieven.

[Randje pag. 1]

Gelukkig dat Emma in elk geval naar Groningen is geweest! Wat een schitterende portretten, heel veel dank. Nog nooit zo’n goeie van Vader gezien, jullie zijn er beiden net zo lief op als je bent! De mooiste lijst is er niet mooi genoeg voor!

Dag,  Hok en Eida. [3]

HOK

1929-07-08

G. De 11e nadert met rasse schreden; vandaag het aangetekend stukje waarop geen inkomende rechten waren – zo coulant moesten ze ook in Holland zijn, maar het gaat daar met thee, cacao, tin, suiker etc. heus niet, Vader, geen jurist, geen politicus kan Vader hierbij helpen – en de asymmetrische Drie-eenheid bewonderd, werkelijk knap bedacht van Moeder. We zullen zorgen dat ze hun symbool trouw dragen als zulk een aansporing nog nodig mocht zijn. Vader’s kiekje is uitstekend geslaagd; het kon niet beter, wij zijn met uw beider kieken zeer blij. Wanneer krijgen we Emma’s conterfijtsel? De 11e nadert en uw zoons liggen nu beiden in bed. Ik sinds de vorige week donderdag, nu al de 5e dag, de hele tijd met een dikke, rood-witte keel. Ik heb heus heel weinig geboomd, Moeder, de laatste tijd. De dokter sprak eerst van difterie, omdat hij al dat wits zag, maar gelukkig bleek dat vermoeden niet juist te zijn. En Thijs sinds zaterdag; zijn Juristencongres gaat nu zonder hem en Anneke voorbij. Thijs heeft gelukkig geen pijnlijke keel, daarentegen wat koorts en nu nog ± 38° terwijl ik van de pijn haast niet praten of eten kan – prachtige vakantie voor stemband en maag zoudt u misschien opmerken – maar hoegenaamd geen temp heb. Eida alleen is in staat mijn gemompel en verder weinig gearticuleerde klanken te verstaan – we hopen de 11e weer goed ter tong en goed ter temp te zijn.

Ons huis, – nee dat mogen we niet zeggen nog, we hebben er pas de 16e recht op, Eida heeft met dit beding een halve maand huur uitgespaard, kranig – heeft al enkele meubels: behalve de reeds genoemde kasten, nog een servies (een voorlopig wit servies, enige dekschalen, veel borden) voor ƒ 5.50 door Eida op de kop getikt op een vendu. Onze bedienden werken al, Anneke’s bedienden zijn met verlof; het plan was dat A. en Th. [4] deze week ook van huis waren (jammer dat Juristencongres), en dan hadden we hun paviljoen helemaal voor ons alleen en hadden we goede gelegenheid onze bedienden te proberen. Ze functioneren (!) goed, Ardjo is een beste jongen, en de kokki, die ik nog niet bewonderd heb, schijnt goed te koken.

 

9 juli. Vandaag ben ik naar het spreekuur van de dokter geweest, om mij in mijn keel te laten prikken. De angina is tot een abces geworden. De hele operatie is wat pijnlijk, maar het verlicht een hoop. Maar nu ik ook al in de stad ben geweest, mag ik niet meer als zieke beschouwd worden en ga ik tot ik weer mijn spraak terug heb niet onnodig meer naar bed. Van de gang naar de stad hebben we gebruik gemaakt om onze meubels te bewonderen; ze zijn ongelooflijk mooi. Het tafeltje van 55 cm – in het begin leek het mij een krukje, waar overheen je in het vuur van een gesprek wel zoudt kunnen stappen zonder dat je het zelf merkte – is een schoonheid en zwaar! Het is alles van massief ijzerhout.

[Tekening meubels]

Ik geloof dat we prachtige, stijlvolle, meubels krijgen, behalve onze slaapkamer- meubelen, want dat wordt van alles door elkaar, met een wit verfje, maar in geen geval toch Queen Anne stijl wat je hier bijna overal aantreft. – Momenteel bent u zeker bezig met uw toebereidselen voor de Engelse reis. Het zal er fijn zijn, maar een tikje aan de warme kant. Hartelijk dank voor uw commissie met Jaap’s verjaardag. Blij dat u eraan gedacht hebt, en Jaap is er heel blij mee, schreef hij. We zullen u binnenkort wat sturen ter afbetaling aan hoofdsom; de rente wordt later verrekend. Maakt Fortmann nu wat haast met het servies?

Dag Hok.

Details

  • Plaats: Bandoeng, Dacostaboulevard 8 pav.
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 4
  • Soort: Brief
  • Bijzonderheden: Tekening meubels op pag. 4
More in this category: « 1929-07-02 1929-07-14 »