1939-07-12

EIDA

12 juli 1939.

Dierbaren –

Deze brief sturen we nog naar Den Haag en dan komt een lange vakantiebrief naar Paterswolde, waar jullie heerlijk van mooi weer en rust zult genieten met Oom I  en Tante Jacq gezamenlijk uitgangetjes zult hebben. In jullie brief lees ik dat ik in het vuur van de beschrijving nog niet schreef wat me de treinreis gekost heeft nu: ƒ 4.- heen en ƒ 4.- terug. Een postwisseltje is altijd een heerlijke groet van jullie. Wij versturen er één voor de kinderen van Ho, voor hun overgang ieder een gulden, gedachtig aan het plezier dat Opa ons altijd op onze verjaardagen deed met zijn postwisseltjes. Veel gelukwensen met Lou’s  examenuitslag – wat enig dat hij met de anjer kwam in z’n knoopsgat en ’s avonds een prettig feestje had bij zijn vriend. Die Tante Lous is altijd paraat met een antwoord geestig met die bom naar Berchtesgaden!  – Fijn dat je zo’n fleurig zomerjaponnetje kocht dat komt je in Paterswolde ook goed te pas. Gezellig dat Zus-Aleid net die dag jarig is en dat je haar met je allen ging opzoeken. Ik zie haar zitten zo stralend als steeds.

Iedereen die A. en Th. kent, vraagt naar ze. Vanmorgen op de Vivos-vakantiekoffie was een Mevr. Meyer uit Batavia, grote vriendin van Tine Schepers. Ik vertelde haar uitgebreid alles wat ik uit jullie brieven weet. Hoe groot is dat eiland toch. Je schreef dat Anneke het rondreed met haar reisgenoot van boord. Hoe lang deed zij daarover? Wat een bof dat zij al een wasmeid kreeg en over 2 dagen gaan ze dus in hun huis, wat zullen ze genieten.

De Bijenkorf stuurde ons weer een glaasje nog steeds vanwege het éne dat in het stel tekort was, dit is al het tweede dat ze ná sturen en weér is het een verkeerde. Ik had nog wel zo’n mooie tekening erbij gemaakt, maar vermoedelijk hebben zij die series niet meer. 

Fijn voor Tante Lyda dat zij weer een kleinkind erbij heeft, dus dat is 3 stuks bij Jan Alingh de eerste etappe. Zij hebben toch zulke plannen voor een voortzetting?!

Als je me nog iets wilt sturen voor mijn verjaardag wil ik graag nog beschrijvingen van heiligenlevens – Indertijd heeft een pastoor hier over Franciscus van Assisi gesproken – over hem moeten boeken bestaan of over Willebrord  b.v. of over anderen. Willebrord zie ik al op de postzegels staan die op jullie brief zit. Andere wensen zijn nog gekleurde sokjes voor Lisa! Maar misschien is het pak al voor elkaar en ben ik hiermee te laat. Dat is niets. [2] 

Van Em kregen wij aardige kiekjes. Die van Lisa en Marijke zijn toch kostelijk. Hok dacht dat die dierbare houding geënsceneerd was, maar die is natuur, ze deden het zelf. Lisa draagt een strandpyjama van Marijke, een heerlijke dracht met niets eronder. Hoe vind je mij met de fiets. Dicky vond het nodig mij te nemen en ondertussen “hoonde” Anneke “niet zo sportief”! omdat ik immers nooit fiets, alleen in Batavia. Ik genoot daar echt van het fietsen en Jan en Tine vonden het ook hoogst humoristisch toen ik om 1 uur in Batavia van ze wegfietste, op welk uur niemand voor zijn genoegen op straat gaat. Je ziet warmte is maar hoe je het zelf opvat! Em schrijft zeer opgewekt hoe goed zij alweer zich voelt. 

Onze huisbazin heeft ons opgeslagen met 1 augustus, eerst met ƒ 10.- maar ze bleek ook met ƒ 5.- tevreden evenals wij. Hok is ondertussen nog steeds uitkijkende naar een mooi terrein voor ons aanstaande huis. Het blijkt moeilijk om aan al onze wensen te voldoen, want het moet niet te ingebouwd liggen en niet te ver uit de stad.

Zondagavond dansten wij in Homann met de Waals en Knottenbelt, je weet nog wel dat kleine dikkertje dat ons in ons verlof bij jullie kwam opzoeken met een Hitler snorretje. Een heel genoeglijke avond was het –

O ja, wat is toch het adres van Beebs van Vianen. Ik heb het toneelstukje met een programma erin klaargelegd maar verzond het nog niet. 

Axel geniet erg van zijn vakantie, al zou hij ook graag op reis willen, zoals hij hoort dat vele van zijn kennisjes mogen. Maar wij hebben nu steeds vriendinnetjes of vriendjes. – Maandag was Chrisje Wormer bij ons, je weet nog ons buurmeisje van de Ruysdaelweg – de plotseling opgegroeide baby Lisa van de film! Vandaag speelden de kinderen daar en ze vonden het zo heerlijk dat ze vroegen te mogen blijven eten, toen ik ze wilde ophalen. Lietje vond het goed en zo bleven ze daar nog tot 2 uur. We zwommen een morgen, ze gingen naar de dierentuin, morgen naar kennissen met een heel grote tuin met een tent, wat allang Axels ideaal is. – Wij vroegen één van de kinderen van Ho te logeren – ik ben benieuwd of het ervan zal komen.

Dag lieverdjes – goede reis naar het noorden –

Stevig omhelsd

Eida. [3]

HOK

G. Ik heb u nog niet gelukgewenst met uw 42e huwelijksdag. Van harte dan en nog vele jaren zij uw deel. – Erg sneu voor de Meylers; wellicht dat het nog meevalt. Het is heus geen pleziertje om met TBC te liggen. Dat weet ik van Houw mee te praten.  – Lisa is erg trots op haar broer. Op de Jaarbeurs mocht Axel alleen in de elektrische auto. Lisa stond vol bewondering naar hem te kijken en zei tenslotte: “Axeltje is toch erg knap; hij stuurt erg goed en botst eens niet.” Dit laatste zeggen beide kinderen in plaats van “niet eens”. – We hebben sinds enige tijd het plan opgevat om een eigen huis te laten neerzetten. Ik blijf hier toch nog een hele tijd en dan is het voordeliger dan een huurhuis. Helaas zijn er momenteel geen goede terreinen te krijgen, zodat we nog wat geduld moeten hebben. De financiering moet ten dele per hypotheek gebeuren. De hypotheekrente is hier 6%. Ik heb de gehele stad al op vrije terreinen bekeken, maar geen dat ons lijkt. Wellicht dat over enige maanden wat bouwterrein in de buurt van de Hoytemaweg beschikbaar komt. – Eida krijgt op haar verjaardag misschien een radio van mij en de kinderen. Misschien wel iets eerder, in verband met de geboorte van een nieuwe oranjetelg. – Dit zijn plannen nog. Wellicht komt er wat van terecht. Dag Hok.   12/7

 

Details

  • Plaats: Bandoeng, Van Hoytemaweg 4
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 3
  • Soort: Luchtpostpapier
  • Bijzonderheden: Dubbelzijdig beschreven
More in this category: « 1939-07-05 1939-08-02 »