1939-06-09

EIDA

9 juni 1939.

Lieverdjes –

Direct na het lezen van jullie brief, ga ik terugschrijven – Ik zit heerlijk in de tuin, wat ik deze week bijna elke morgen deed, een verrukkelijke afwisseling met het werk voor de Propaganda avond, die nu overigens al ver in het verleden ligt. Wat ben ik blij dat ik die proloog niet zelf maakte! Ik was eraan begonnen in gewoon rijm, het bekende Sinterklaas soort, maar een leraar aan de H.B.S., de kunstkenner van de Kunstkring hier, vervaardigde dit wat ik veel mooier vond. Inderdaad staan er onjuistheden in, maar het geheel maakte een poëtische indruk! – Ik was ook van plan aan Tante Masje te schrijven, maar kwam deze week tot niets. De pillen van Van Leggelo nam ik weer ter tong maar, nu hoeft het niet meer. Mijn menstruatie kwam nl. een week te vroeg en m’n darmen protesteerden heftiger dan gewoonlijk op dat feit, maar als je maar weet waar het van komt is het gemakkelijk het te genezen.  Een goed geneesmiddel bleek eergisteravond een borrel- en eetpartijtje in Hotel Preanger! Terpstra, een studievriend van Hok ging de volgende morgen naar Perzië vliegen voor de Algemene Exploratie! en vroeg ons bij hem in het hotel te komen – hij sloofde zich uit in alle opzichten, was vriendelijk en onderhoudend en bekwaam in het schrijven van bons, om alle aanwezigen met drank te vullen – aan mij kon hij niet veel kwijt maar Hok bleek een lang ongeopend reservoir te bezitten! Hij werd steeds spraakzamer, tot grote tevredenheid van de gastheer. Er was nog een ander bij, directeur van de Redjang Lebong Mijnen, een Armeense Jood, hoogst bewegelijk en een volmaakt danseur, zo snel in zijn voet- en beenbewegingen dat ik er spierpijn van kreeg! Het was een aardige avond en gelijk gezegd een pracht geneesmiddel voor mij! Zondagavond waren we trouwens ook aan het dansen met 3 andere echtparen in Hotel Homann, ook onverwacht en daarom dubbel geslaagd, één der heren nam me ondertussen mee naar de roulette, die een paar maal hier wordt beoefend – ik won eerst geweldig samen met hem, maar daarna verloren we weer alles tot we weer ons beginkapitaal over hadden, dus gratis spanning! De anderen waren teleurgesteld dat we hun die avond met onze winst niet konden vrijhouden! Gisteravond is Therus gekomen, Mamma is er ook nog, zij gaat zondag waarschijnlijk weg, verveelt zich hier nu al. Hok was niet naar de Rotary en ik was gezellig met hem thuis – vanavond gaan ze niet naar de Loge en ik verzette mijn bestuursvergadering. Ik ben nu verdiept in een ander prachtig boek van Weatherhead – ik schreef je al over “Het seksuele leven” van hem, en nu heb ik “Psychologie en Religie”, even helder betoogd en uiteengezet als het vorige en niet om af te blijven zo boeiend. Hij leert hierin de mens zelfkennis op een charmante duidelijke manier – Hij zegt als je maar voor jezelf de oorzaak van je daden niet mooier maakt dan die meestal is, dan komen er geen zenuwstoornissen; laten wij onszelf niets wijsmaken –

10 juni – ’t Is alweer door bezoek verstoord, [2] ik kan nog snel naar het vliegtuig rijden anders moeten we 3 dagen wachten tot dinsdag – dag lieverdjes – wij beminnen jullie zeer – volgende keer werkelijk langer

Eida.

Ik sta klaar naar Batavia te gaan na de eerste schreeuw!!

HOK

G. Deze brief zal u wel wat laat bereiken, omdat gisterenavond we plotseling bezoek kregen van een vroegere vriend, die lange tijd in China is geweest en ons zeer veel had te vertellen. Hij had me in geen 12 jaar gezien. Bedankt voor de gelukwens met de Rotary. Ik vind daar ongeveer dezelfde geest terug als in de Loge, de mensen zijn echter wat nuchterder. Ik voel me er best thuis. Het devies van Rotary is, Service above self – He profits most who serves best. Onder Service wordt dienstbaarheid in gezin en maatschappij bedoeld, met “naastenliefde” als basis. In het begin dacht ik dat men in de Rotary kwam om materiële redenen, het krijgen van relaties en handelsvrienden. Maar dit is niet juist gebleken. – Mijn publicatie is verschenen maar de overdrukken zijn nog niet verzonden omdat er iets in moet worden gerectificeerd. Dag tot een volgende keer, ik zal zo trouw mogelijk weer schrijven.

Hok.

EIDA

12 juni: Hoera voor Menno! Wat fijn dat alles zo goed ging naar ik van Dirk door de telefoon begreep en dat het een zoon is. Dirk was zo trots, vooral op het feit dat zijn voorspelling is uitgekomen. Ik verstond er helaas niet alles van omdat hij heel van ver klonk en juist de kinderen binnenstormden met het daarbij behorende geschreeuw! – M’n plan om deze brief naar het vliegveld te brengen veranderde ik omdat ik het zo saai vond zo’n halve brief te zenden. Intussen is hij nog niet veel aangegroeid. – Morgen bestelde ik de naaiman om van alles nog in elkaar te zetten – ik moet toch enige dagen wachten voor ik naar Em ga. Ik denk dat ik vrijdag of zaterdag ga en neem Lisa mee. Axel en Hok hebben al veel plannen gemaakt voor die tijd. Ik blijf nl. een tijdje weg om iedereen op m’n gemak te “doen”. Ik moet eerst Dirk erover schrijven want hij zei dat hij z’n bed zou verhuizen als ik kwam. ’t Is voor hem ook wel gezellig als ik er deze tijd ben. Ik wil hem voorstellen geen ander bezoek toe te laten!! Gelukkig ligt ze alleen en 1e klas dus mag ik [3] ook tussentijds wel komen vermoedelijk. Ik wil ook een paar dagen naar Buitenzorg, naar Emy en Jan, die hebben ook alle plaats voor logees. Ik vind het jammer dat ik niet meer van Dirk heb verstaan, maar goddank het voornaamste wel. Ik mag jullie wel extra omhelzen met deze kleinzoon die tegelijk petekind is, gezellige namen heeft hij gekregen. Deze maand werden er veel baby’s van kennissen ook geboren, meest meisjes. – Ik blijf niet thuis voor de Vrouwenbelangen! We hebben vermoedelijk in die tijd een vergadering.  Hok heeft van 26 tot 30 juni een collega uit Palembang te logeren gevraagd, dus dan moet ik terug zijn. – Hok had juist een uitnodiging voor ons om met A.C. de Jong bij een collega te gaan eten, jammer dat het allemaal tegelijk komt. Ik had A.C. al lang te eten moeten hebben, maar de vorige week mislukte en het gaat erop lijken dat het ook deze week weer mis zal gaan – de vorige week had ik zo’n last met afwezige bedienden. We hebben nu weer een nieuwe djongos, gelukkig weer een jonge vent. Hij is erg geschikt, alleen moet hij erg gecontroleerd worden, anders slaat hij de helft over. – Axel is bezig Lisa en Hok voor te lezen van “Toen onze mop een mopje was”. Axel is opeens een goed zwemmer geworden. Hij duikt al stenen op, zijn leermeesters overtreffende! Voor ons fatsoen moesten Hok en ik ook meedoen, maar ik kan niet goed op de bodem komen, m’n hoofd wordt steeds naar boven getrokken – Axel overtrof ons! ’t Is enig zo fijn als hij het nu vindt om steeds zich in ’t water te laten rollen. Hij noemt het duiken, maar hij valt op z’n buik volkomen plat. Het deert hem niet omdat hij zo licht is. – Ik moet nu naar bestuursvergadering. Na afloop maak ik de brief nog af.

HOK

Van harte gelukgewenst met de jonge wereldburger, kleinzoon en neef. Het schijnt gelukkig prachtig te zijn verlopen. Een gelukwens te meer. Eida zal aan het eind van de week poolshoogte gaan nemen. Zij blijft dan een week of meer weg. Wel wat lang. Lisa is al opgewonden dat zij per trein gaat, terwijl Axel en ik allerlei plannen maken om de vrouwloze tijd op een prettige manier door te brengen. – Onze logees zijn gisteren naar huis, maar over 10 dagen komt Therus waarschijnlijk weer terug. Hij moet hier veel zijn voor de staatsmobilisatie. Dag Hok.

EIDA

Ik schreef nog niet dat Therus Schüller hier 3 dagen was. Hij was erg aardig – ik ga hen ook opzoeken, hij wil graag dat Rinie en ik elkaar beter leren kennen. Het is echt een fijne man, wat je noemt. Voor mij zou hij beslist te goed zijn! – Mamma is gister vertrokken. Ze was erg blij weer naar huis te gaan, hopelijk blijft ze daar langer blij dan bij ons, want hier vond ze het eerst zo prettig koud en later naár koud. – Ik ga ook wat naar Buitenzorg naar Jan en Emy. Als ik Lisa meeneem heb ik niet zo’n haast terug te gaan. Van de Vrouwenbelangen vinden ze dat ik eigenlijk niet zolang weg [4] kan! Misschien krijgen we een stand op de Jaarbeurs, de toebereidselen daarvoor moet ik dan aan anderen overlaten, enige ideeën geef ik tevoren aan. Maar het zal een karwei worden omdat de stand van ’s morgens 8 tot ’s avonds laat moet zijn geopend en het zal moeilijk zijn dames te krijgen, die daaraan mee willen doen. Enfin, wie weet hoeveel enthousiasme er sluimert in de nieuwe leden. – Grappig dat ik juist ook schreef over jurken voor Lisa, maat 45 past haar wel, 50 is zoveel te wijd, maar ze is nu wel echt aan het groeien – ik ga nu zelf een paar jurkjes voor haar maken – van die van de Bijenkorf heeft ze het allermeeste plezier – het schattigste vind ik nog steeds dat blauwe ruitje met dat effen blauwe schortje, het staat nog even leuk als toen en past nog steeds. Axel draagt ook geregeld het blauwe pakje dat jullie stuurden. Ik heb er niets aan veranderd – graag weer enige van zulke maar dan liefst in beige en bruin of met groen en rood of oranje of lichtblauw – Van die pakken aan één stuk broek en blouse zijn ook erg praktisch, dan graag een maat groter dan deze blauwe.

Hok heeft de correspondentie hervat zoals je ziet – Hij is gevraagd voor de Rotary te spreken deze maand. Leuk dat hij zo gewaardeerd wordt. Fijn dat je zo blij was met Nanda – ik vind het zo heerlijk dat ze wat makkelijker bereikbaar zal zijn na september – Enig dat je haar te logeren vroeg dan zul je ook niet er toe komen naar bed te gaan, zoals wij elke keer weer; omdat je het gevoel hebt dat het jammer is te gaan slapen wanneer je met haár zou kunnen praten. Hoe is ’t mogelijk dat Mevr. v. Vianen niet kan aanvaarden. Dat valt me van haar echt tegen. Ze was zo wijs. – Dag jongens – ’t is nu tegen half 12 ’s nachts – Em zal wel heerlijk slapen na haar prestatie – wij kunnen haar na volgen.

Dag Eida.

 

Details

  • Plaats: Bandoeng, Van Hoytemaweg 4
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 4
  • Soort: Luchtpostpapier
  • Bijzonderheden: Dubbelzijdig beschreven
More in this category: « 1939-05-25 1939-06-19 »