1939-03-13

EIDA

13-3-‘39

Dierbaren –

Jullie briefje ontvangen – gelukkig dat Moeder ook weer tot schrijven kon komen, al voelde ze zich nog helemaal niet 100%, maar langzaam aan komt dat wel weer Mamaatje; laat je geest meewerken, zoals Kojc en vele wijzen ons leren!

Ik vergat jullie vrijdag te vertellen dat ik hier op een lichtmeter ben uit geweest. Je kunt hier maar 1 soort krijgen en die kost ƒ 28,75. Zou Vader nu eens willen informeren naar zo’n instrument. Ze noemen ze elektrofotometer, maar denk eraan dat hij speciaal voor de film is en niet alleen voor een fototoestel – dat moet je er vooral bij zeggen. Die ze hier hebben kun je voor beide gebruiken en ook hebben ze er een in dezelfde prijs voor film alleen. Als het toch evenveel kost, is het prettig één voor beide doeleinden, maar het belangrijkste is natuurlijk voor de film, die van Hok kostte indertijd ± ƒ 21.- in Indië. Maar ze hebben nu een heel ander model: een koker met getallen erop, terwijl die vroegere van Hok een grote platte ronde schijf was met uitschuifbaar matglas. Hopelijk zijn ze in Holland niet zo duur. Maar ƒ 20.- zal ’t wel ongeveer zijn. Voor fototoestellen alleen heb je veel goedkopere – let er vooral op dat deze voor beide maar vooral voor de film moet zijn. Axel dichtte een brief. We hielpen hem helemaal niet en hij schrijft alle woorden op het gehoor.

Dadelijk ga ik met enige vriendinnen naar een grote vergadering over Geestelijke en Morele herbewapening. Ik wil nu graag eens iets positiefs horen, dat voor de praktijk nut heeft.

Hier in het kleine Bandoeng heb je 4 reclas- [2] seringsverenigingen, Katholiek, Neutraal, Inheems en Chinees en nu komen er nog 2 bij, één van de Orthodoxen en één van de Gereformeerden. Je snapt dat ze geen van allen geld genoeg hebben, wat een versnippering. Zie je, als die samensmolten tot één, dan toonde men de goede geest, maar of dat zal lukken?! – Hok heeft een enthousiaste Maçon gesproken, die alles van de vrouw verwacht. We hebben hem direct als ons eerste mannelijk lid getracht aan te werven. Wie weet lukt het. Het is een typisch mannetje, vegetariër, spiritist met een ringbaard, maar als één schaap over de dam is….., of liever wanneer één leeuw bij ons binnenstapt ….. Ik vond het echt enig dat Hok hem ontmoette, want ik had hem juist gezegd naar aanleiding van de hoon der 2 collega’s dat er genoeg mannen zijn die voorstander van onze beweging zijn en zie hij ontmoet er meteen één. – Hok geeft me vaak goede raad, maar voor hij lid zou worden, mag er nog veel gebeuren. Hij verdedigt ons wel openlijk, maar lid worden is nog enige stappen verder! – Wie weet komt deze brief maar één dag te laat voor Vader’s verjaardag – dan hoor je toch ook nog wat van Hok en Axel.

Dag omhelsd,

Eida.

Na de vergadering van de herbewapening vanavond, gaan we naar Vivos! – Extra kusjes voor onze Vaatje, hiep hiep hoeraatje, lang leve ons Vaatje! [3]

 

AXEL

l i e v e  o m a  e n  o p a

i k  w e n s e n  m e t  v r j a a d a g

o p a  i k  h e p  o p  d e   t e n n e s b a a n

g e s h e e v e n  o p  d e  b o rt  e n  d e

m a n d o e r  h e e f  o p  e e n  b r i e f  g e s c h i j v e n

e n  p a p i e  h e p  g e   t e n n e s   i k

h e p  t w e e  f i l m  g e z i e n  e n  i k

h e p  n o g  p a tij  g e w e e s  n o g  p a t ij

a l  d o o r  v i n  j e  h e t  g e k

i k  v i n d  d a t  w y t  e r g  k n a p

i s  m o d a t  w y t  h e e n  e n  o o k  t r u g

v a n  s c h o o l  l o o p

  • · v a n  m ij
  • · v o o r  j o u
  • · v o o r  o p a
  • · v o o r  w y t
  • · v o o r  t i e n k
  • · v o o r  m e n o
  • · v o o r  t a n t h a r t i n
  • · v o o r   t a n t e  a n n e

HOK

Beste Vader van harte gelukgewenst met uw verjaardag. Nog vele hierna en een prettige feestdag te midden van uw gezin (+ Anneke +  kleinkinderen), dat naar ik hoop weer uit gezonde leden bestaat, zij u toegewenst. – Ziehier het commentaar op Axel’s bijgaande brief, of liever een vertaling daarvan: “Van harte gelukgewenst met je verjaardag. Op de tennisbaan, waarheen ik met Pappie mee mag, heb ik op het zwarte bord geschreven, en de mandoer schreef dezelfde zinnen op een papiertje terwijl Pappie speelde. Van de week zag ik 2 films op een kinderpartij; ik ben daarna nog op een andere kinderpartij geweest en daarna nog een (in het geheel 4 partijen in 2 weken). Vind je dat niet gek? Ik vind Wyt erg knap dat hij van en naar school loopt”. Axel is trots op deze brief, die hij geheel zonder hulp schreef, vandaar de gekke schrijfwijze en zinsbouw. Op het bord van de tennisbaan schreef hij eens, terwijl ik speelde: Pappie mag ik een glas stroop? Erg geestig en iedereen lachte om die vinding. Ik antwoordde schriftelijk terug. Zo leert hij lezen. Hij heeft er zeer veel animo in, leest al eenvoudige gedichtjes uit de kinderkrant.

Dag, veel plezier op uw verjaardag, groeten aan Moeder en Anneke.

Hok.

EIDA

Het is een hartenwens van Axel om ook alleen terug van school naar huis te lopen, maar het is zeker ¾ uur en naar boven; maar we zullen het toch eens proberen.

 

Details

  • Plaats: Bandoeng, Van Hoytemaweg 4
  • Auteur(s): Eida, Hok, Axel
  • Pagina's: 3
  • Soort: Luchtpostpapier
  • Bijzonderheden: Dubbelzijdig beschreven
More in this category: « 1939-03-10 1939-03-24 »