1937-03-30

EIDA

30 maart ‘37

Lieverdjes –

De vorige maal schreef ik jullie uit Anneke’s huis – en nu is Thijs bij óns – het lijkt me alweer lang geleden dat Anneke en ik een paar uur lang zo gezellig zaten te bomen, woensdagmorgen. Tineke was natuurlijk (!) zo zoet en braaf en sliep maar steeds door als een roos – ik bleef zolang mogelijk tot tegen half 1 en om half 2 ging m’n trein alweer. Ze ligt daar heerlijk of ze lag, want ze is nu weer thuis met uitzicht op een hertenpark, fijn buiten. Hoe vind je dat ze ’t zo vlug heeft gedaan, het record in elk geval van jullie kinderen – Moeder kon ’t ook goed hè? – Het was jammer dat ik niet langer kon blijven, maar Jeanne wilde donderdagmorgen weer weg. Tenslotte ging ze pas zaterdagmiddag! Eerst had ik ook nog het plan om donderdags Jan Schüller van boord te halen, maar verwierp dit weer omdat ik vermoedde dat Annie het wel zou doen. Overigens heeft Annie hem thuis afgewacht – Zaterdagavond vielen ze plotseling bij ons binnen, omdat ik een kindermeisje voor ze moet zoeken. Nu neemt ze Jackie mee naar Semarang en moet er iemand zijn voor Robert Jan. – Hok had juist gezegd, [2] dat we op zijn verjaardag wel naar Jan konden gaan en toen kwamen ze. Ze animeerden ons om toch te komen eten. Het was erg gezellig en onder geheimhouding kunnen we jullie vertellen dat het weer in orde komt tussen hen, wij waren zo blij dat Jan’s trouw niet vergeefs is! – Maar doe alsof je van niks weet ook als je Mevr. Schüller mocht zien. Maar we gingen 10 pond lichter weer naar huis! Niet gek zo je tweede wittebroodsweken! – Hok’s verjaardag was verder ook erg genoeglijk – ik had polyfoto’s laten maken van Lisa – Axel + Lisa  – ons drieën, heel aardig – Hok vond het ook. Verder had ik nog een paar dassen en een racketbesnaring en nòg een boek over het moderne China. Lies Andriessen kwam ’s morgens vroeg feliciteren – ze had het van Jan en Tine gehoord, die zelf niet eens kwamen! Hoewel ze ook in Bandoeng waren. Enfin, ik had Tine net uitgebreid in Batavia gesproken.

’s Morgens vroeg kwam ze me opzoeken en we ontbeten samen, echt gezellig. – Maar om op 28 maart terug te komen – De kokki had een beeldig Paasbrood gebakken, ik had het in een pan laten doen met in ’t midden een rond bakje om een gat open te houden, dat ik later met paaseitjes opvulde met een paashaas in ’t midden en eromheen nog grote puddingeieren gemaakt in uitgeblazen kippeneierdoppen, erg leuk ook in roze wit en chocola. Aan het ontbijt aten we nog geverfde eieren, groen, blauw en rood! ’s Middags [3] om 4 uur kwamen we pas terug uit Maswati en sliepen nog een uurtje. ’s Avonds had ik uitgerekend dat we met hoogstens 9 mensen zouden zijn, maar alleen aan de thee verscheen Knottenbelt, die we ook van Julie kennen. Na het eten kwam er steeds niets – Hok en ik hadden reuze pret omdat alles zo mooi in orde was – erg veel te eten en te drinken!! – en er kwam niemand. Net hadden we om 9 uur besloten maar iemand te gaan halen om alles op te eten! en daar verscheen Elly Linn, haar echtgenoot kwam een kwartier later. Het was nog heel gezellig en we dronken cherry brandy, die ik van Julie erfde! – Zeg, jullie hebt de film dus gekregen, maar hoe? Het plan was dat Julie hem zelf zou brengen, maar ze waren allemaal ziek zeker nog. Wil je haar niet eens opbellen of maakte je al kennis? Haar ouders “Engels” geheten wonen Cronesteinpark 23, Voorburg. Het is leuk om met ze kennis te maken. Fijn dat jullie de film ook aardig vonden – we horen zeker nog wel bijzonderheden. – Maar wat de reis betreft: we komen inderdaad het beste over Genève-Zürich; alleen dat late uur in Zürich trekt ons niet. Is er b.v.  uit Bern of Genève niet de volgende morgen ook een sneltrein naar Innsbruck? Maar dan zien we Moeder die nacht niet? – Hok is alleen bang dat de boot b.v. verlaat is [4] en we de trein niet halen. Laten we dus in ieder geval afspreken dat als we niet uit die trein komen, dat Moeder dan gaat slapen en de volgende morgen gewoon doorgaat naar Mieders – Wat betreft Vader’s reis, blijf ik erbij dat het geen lolletje is van Den Haag naar Innsbruck in een auto te zitten. Hok kan Vader dus het allerbeste in München halen, anders doen ze er misschien 4 dagen over en per trein 1½ dag. Waarom zou je langer reizen dan nodig is?! Dan zien we Vader nóg later, zo ongezellig ook en Vader weet niet wat het is, een hele dag in een auto te zitten en dan een paar dagen aaneen. Hok kan net zo goed in Frankfurt e.d. wat gaan omrijden, hij hoeft niet naar Den Haag  – Thijs wil naar de bioscoop, 2e voorstelling nog wel, hij verdient toch op zijn reis naar Bandoeng!

Dag lieve engelen,

Eida. [5]

HOK

G. Erg veel dank voor de gelukwensen met Paasdag en het boek: we begonnen de dag met het uitpakken der cadeaus. Axeltje verklapte me de vorige dag reeds, wat hij me geven zou, ondanks dat hem geheimhouding was verzocht. Van Lisa kreeg ik ook een das. Van Eidje een paar boeken + een nieuw bespannen racket (voor de laatste 2 maanden). ’s Ochtends gingen we Jan Schüller opzoeken, hij was de vorige avond met Annie bij ons geweest. En we kregen het verblijdende nieuws te horen dat Annie terugkomt. Leuk voor Jan. We zullen hopen, dat het nu verder pais en vree zal zijn. – ’s Avonds had Eida voor een goede organisatie gezorgd, maar helaas kwamen er slechts de Linn’s opdagen, alles vanwege Paasdag. – Em en Dirk ook bedankt voor de gelukwensen en inlichtingen. Van de I.M.C.[1] krijgen we de mededeling dat een auto die met een Indisch nummer rijdt, in Europa slechts hoeft te voldoen aan de internationale bepalingen en niet valt onder de lokale voorschriften. – Ik ben blij dat Vader gaarne de autotocht naar Innsbruck maken wil. Op deze manier wordt ook de inrijperiode wat productief gemaakt. Ik zal zorgen, dat ik in Den Haag de auto al de eerste servicebeurt kan laten ondergaan, zodat de tocht naar Innsbruck niet helemaal per slakkengang hoeft te gaan. Als Vader bezwaar heeft door Duitsland te gaan, dan rijden we langs de Maas, via Luik –Luxemburg naar Basel – Zürich – Feldkirchen – Innsbruck. Deze tocht is ± 1000 km, d.w.z. een rit van zeker 30 uur, te verdelen over 3 dagen. Ik hoop niet dat u zo’n lange rit bezwaarlijk zal vinden. Vader moet maar zelf beslissen [EIDA niet doen!]; misschien vindt hij achteraf, dat het beter is dat ik hem in Basel of München afhaal! – Hebben ze eigenlijk een garage in Mieders. Zou Vader hierover willen corresponderen; wellicht is er wel voor een kleinigheid een schuur te krijgen, wanneer het hotel niet ingericht is voor autogasten. – Er zijn zoveel mooie paswegen in de buurt van Innsbruck: Brenner – Jaufen[2] – Stilfser Joch -pas[3] etc. Ook de beruchte Julier Pas (± 2200 m), dat het zonde zou zijn de gelegenheid deze te berijden voorbij te laten gaan! Maar wat een moed van Em en Dirk om in de winter over een pas van 2200 meter te gaan. Ik doe het hen niet na. Dag.

Hok.

 



[1] I.M.C.: waarschijnlijk Indische Motorrij Club

[2] Jaufenpas (Passo di Monte Giovo 2099 m) bergpas in het Italiaanse Zuid-Tirol.

[3] Stilfser Joch of Stelvio Pas (2757 m) hoogste pas in Noord Italië.

Details

  • Plaats: Bandoeng, Ruysdaelweg 6
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 5
  • Soort: Luchtpostpapier