1936-06-16

EIDA

16 juni ’36.

Geliefden – Dank voor de lange brief en de goede raad, die ik al gedeeltelijk opvolg. Palmeren deed ik een paar keer toen ik onder het lezen pijn aan m’n ogen kreeg en het succes was geweldig – veel dank voor de goede raad. Aan de oefeningen begon ik nog niet. Misschien ook niet nodig. In elk geval zal ik ze goed bewaren. – Een bof dat we daardoor een extra lange brief kregen. – Nu nadert de tijd dus weer dat jullie alleen maar aan òns te schrijven hebt. Gezellig dat Anneke en Thijs nog een maandje in Den Haag komen. Arme Thijs, moet hij toch weer een tijdje bij zijn ouders gaan logeren! Aan Papa en Mama schreef ik kortgeleden een beminnelijk briefje. Ik had ze nl. nog steeds niet bedankt voor hun gelukwens bij Lisa’s geboorte – verder iedereen wél, hoor! Ik hoop dat dat in goede aarde zal vallen. – Anneke zal dus Em’s baby ook meemaken. [2] Net als omgekeerd indertijd Em bij Wytje’s geboorte was. – Als jullie deze krijgt, zijn de toebereidselen voor Em al zo goed als achter de rug. Ze is dan al in Engeland bijna! – We kunnen jullie dus alvast een vreugdevolle begroeting toewensen.

Dus Thijs is bij het Parket gekomen? Nu kunnen ze alleen maar op grote plaatsen voortaan. In Bandoeng misschien ook nog eens.

Axel is uit spelen geweest bij de kleine Doddy Hofstee. Als we dinsdagmorgens Lisa daar gewogen hebben, wil hij altijd blijven. Hij voelt zich daar best thuis blijkbaar. Lisa daarentegen brult altijd zodra ze de weegschaal onder zich voelt. Ze heeft later handdrukjes gewisseld met de kleinste Hofstee van 5 mnd. die haar handje stevig vasthield of haar mouw, maar ze moest er niets van hebben, ze grijpt liever zelf! – Hok is gister juist met zijn nieuwste [3] publicatie klaargekomen en gisteravond hebben we heerlijk rustig zitten lezen. – Ik heb met belangstelling jullie nieuwste tijdschriften doorgelezen. Merkwaardig hoe ze over de verhouding man-vrouw denken. In elke geval kunnen die mensen hun gedachten erg goed weergeven. Ik heb de boekjes aan Julie Chavannes beloofd. Met haar filosofeer ik weleens over allerlei. Ze is zó’n soort type als Anneke, die precies weet wat ze vindt, en welbewust door het leven schrijdt. – Vanavond hebben we de 2e Beethoven-avond van viool en piano Lili Kraus – Goldberg[1], alle sonaten spelen ze, bijzonder mooi.

Axel wil ’s middags niet meer gaan slapen, met het gevolg dat hij Lisa ook uit de slaap houdt. ’t Is enorm vervelend, want op die manier kan zij nooit voldoende slaap krijgen. Ik zal de box voortaan ’s middags maar in het kantoortje zetten en haar dáár maar laten slapen. Om 6 uur ’s middags tolt ze al van de slaap, maar [4] dan mag ze nog geen eten. – Gelukgewenst met Betteke’s dochter. Wéér een Annetje – iets origineels ligt onze familieleden niet wat betreft namen! Wat vreselijk dat de Michielsens al hun geld verloren hebben en zijzelf moet koken hoewel ze ’t nog nooit deed. Het ergste is dat ze ’t zelf erg vinden! – Morgen vertrekt Truitje voor een week vakantie naar haar moeder. Ik beloofde ’t haar al en kan haar toch geen vrijgeven wanneer wij zelf vakantie houden – ik zie er wel een beetje tegenop, maar

’t zal wel meevallen. Ik heb een extra baboe genomen en de mijne kan rijsttafel maken, dus ben ik al een heel eind. ’t Treft slecht dat ik p.f. ben, maar iedereen roept erover hoe goed ik eruit zie. – Gezellig dat je Lies Andriessen nog wat meegaf voor ons. – Enig dat Leon Blum[2] 3 vrouwelijke ministers benoemd heeft. Zoiets zetten ze niet in onze krant – te onbelangrijk! Zedenschandalen zijn veel belangrijker hier!! Nu geliefden, we moeten eten en naar een concert –

Omhelsd Eida

[Randje pag. 4]

Jullie bent blijkbaar vergeten dat Axel’s eerste tand vóór zijn 4e maand kwam! – De “vergiftigde ampullen” waren gevuld met een tienmaal te sterke oplossing van de stof, die er altijd in voor moet komen, zodat de inhoud anders bedwelmend, nu dodelijk was. [5]

HOK

G. Erg prettig voor de v.d. Laans, dat ze met augustus weer aan de slag kunnen. Het niets doen is demoraliserend. Ze zullen het in Medan zeker beter hebben, dan in Pontianak. – Gisteren kreeg ik mijn werk klaar. Het is het slotstuk van een studie, waarvan reeds twee gedeelten in druk zijn verschenen. Het eerste vóór de operatie, het tweede werd door de ex-appendix onderbroken en daarna vlotte het niet meer. Eindelijk is dan de geest weer over mij vaardig geworden. Wat een verschil is dat, te werken, omdat men zich ertoe zet, of wel, wanneer het alles even gesmeerd gaat. Het kostte me dan ook heel wat tijd, mijn oorspronkelijk manuscript bij te schaven en vooral de foutjes eruit te halen. – Ik tennis nu ook weer met plezier, zodat alle leed blijkbaar voorbij is. – Vanavond weer Kunstkringconcert. Beethoven avond van Lili Kraus en Szymon Goldberg. Prachtige muziek en eersteklas concerten. Deze week vrijdag krijgen we de Kreutzersonate.

Wil Moeder voor mij misschien bestellen (bij Mart. Nijhoff):

  1. L. Plate. Vererbungslehre mit besonderer Berücksichtigung der Abstammungslehre und des Menschen. 1933. 2e druk Jena. Gebonden.

  2. V. Jollos. Genetik und Evolutionsproblem. Akademische Verlagbuchhandlung. 1931.

  3. R. Wedekind. Einführung in die Grundlagen der historischen Geologie. Band I. Indien mogelijk gebonden.

  4. A. Mignon. Pour et contre le transformisme Darwin – Vialleton Masson et Cie. Parijs. 1934.

No.1 kost 33 Mk.; no.2  kost 3 Mk., no.3 kost 6,50 Mk.; no.4 onbekend.

Voor de Duitse boeken wordt de prijs met 25 % gereduceerd. Wilt u hierop letten.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Dag Hok.

 



[1] Lili Kraus (1903-1986, Hongaarse pianiste) en Szymon Goldberg (1909-1993, Pools Amerikaanse violist en dirigent) gaven als duo tussen ’35 –’40 vele concerten.

[2] Leon Blum (1872-1950) Frans politicus uit Joods middenstandsfamilie. Wa van 1936 to 1938 premier van Frankrijk.

Details

  • Plaats: Bandoeng, Ruysdaelweg 6
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 5
  • Soort: Luchtpostpapier
More in this category: « 1936-06-09 1936-06-23 »