1935-01-08

EIDA

8-1-‘35

Geliefden –

We genieten mee van Em en Dirk’s huwelijksreis! We hebben ze al 2 maal aanschouwd, wel een bijzonderheid hè! Gisteravond waren we echt aan de zwier. Het was Inlands Nieuwjaar, zodat we geen bedienden hadden, hetgeen al erg plezierig! – We hadden Anneke de Waal (van Vivos) en Annie Schüller (want Jan ligt in ’t Ziekenhuis met een geopereerde zweer aan zijn teen, enorm pijnlijk, maar nu al haast beter) meegevraagd om Chinees te gaan eten en daar komt het jonge stel opeens binnenstappen in shorts met feestplannen. Ze gingen dus mee – Em vond voor het eerst Chinees eten lekker! – Aten met stokjes, gingen ter bioscoop en daarna nog naar een “tent”, zoals Thijs zou zeggen, zodat alles erg gezellig was. – Vandaag zijn ze nog niet weer verschenen, ze hebben altijd snel opkomende plannen, dus wie weet waar ze alweer zitten. Het plan is morgen met de Eéndaagse te gaan, misschien zien we ze vanavond nog. – Maar nu moet jullie nog alles weten vanaf 2 januari, gezien van ónze kant, van Em zul je er ook wel over horen. Eén januari ’s avonds ging Hok naar Buitenzorg om in ’t geheim Axel te halen, die [2] later ook een erge verrassing bleek. Hij kwam precies tegen half 11, toen de stoet zich al opstelde – Dinsdagavond brachten Em, Dirk en ik jullie brieven naar de bus, ze brachten mij bij Lies Andriessen en wandelden weer terug. Dit was de eerste avond dat ik eens alleen met mijn gastvrouw was, we bleven gezellig nog nakletsen tot 12 uur op haar terrasje in de heerlijke Bataviaanse lucht; zalig vond ik het daar weer! Lies is verbazend aardig, Hok en ik zijn het daar volkomen over eens, we hadden het bijzonder aardig bij haar. Eén schaduw was er natuurlijk ook en wel dat de ellendeling van haar baboe mijn trouwjurk bedierf door met een heet strijkijzer een grote zwarte plek midden voor op de rok te maken – je snapt m’n ellende – nog nooit gedragen, speciaal voor Em laten maken. Ik was volkomen verslagen, maar Em en Dirk wisten raad, zochten een jurk uit Em’s garderobe en boden me die aan, zo schattig hè. – Twee januari ’s morgens vroeg, toog ik naar Em, alwaar al gauw werd begonnen met het binnendragen van grote witte bloemstukken, zeer bijzonder tot onze vreugde, daar we ettelijke chrysanten onmerkbaar roofden voor onze bloemenstrooiertjes! Dirk liep al vroeg rond in zijn zwarte jacquetbroek, Anneke, Em en ik kleedden ons aan om een uur of half 10, althans Em tot haar jurk toe, want die hielpen wij aandoen, waarna ze zich ongeveer niet meer kon bewegen, rok [3] en mouwen waren allemaal even nauw.

Dat ze zulk beeldig ondergoed heeft schreef ze natuurlijk – ze vond het zo jammer dat niemand dat zag. Met haar sluier ging het heel wat gemakkelijker als indertijd bij ons. Ze had er al een hele laton ingenaaid (láten naaien!) van haar hoofdwijdte, je hoefde dat kapje alleen maar even op haar hoofd te plaatsen, alleen het boeketje madeliefjes dat je ook op de film zult zien, nam eventjes tijd. Aldus was ze gereed. Dirk moest even in de koffer wat zoeken in haar kamer toen ze al gekleed was “de bruidsmeisjes gauw even weg alle vier toen…. een zoen!” – Em was zeer rustig onder al deze manipulaties en was een waardige bruid, en een allerliefste, hetgeen allerhande mensen opmerkten o.a. Lies Andriessen. – De stoet stelde zich op – Hok was al in de tuin, stond in zijn zwarte pakje in de zon te wachten met toestel, zijn “badpak” noemde hij dat. Ik liep dus met Loutje, en Dicky alleen achter de bruidsmeisjes, daarna Anneke Thijs, daarachter Loutje en ik. – Wij gingen allemaal samen + bruidsmeisjes in Dirk’s auto, waarvan we de contactsleutel eerst niet óm konden krijgen, een hele consternatie, gelukkig lukte het Loutje. Het bruidspaar reed dus vóór, wij achter en eventjes opzij om te filmen – de ambtenaar van de burgerlijke stand zei helaas zijn lesje op, maar ze zeiden toch met Schwung [4] “ja”. Er waren veel aangedane mensen, Eida huilde vreselijk, genre Tante Leidie! – We gingen nu Axel ophalen, die al in zijn groene pakje was gekleed door Annah. O, wat vond ik het vreemd hem weer te hebben, maar snel waren we weer aan elkaar gewend! Hij is bepaald ouder geworden en wijzer daar bij Houw, hij begrijpt alweer veel meer. – Het bloemen strooien zouden we eerst repeteren, maar juist kwamen ze er al aan. Axel verdraaide het een bloem uit het mandje te nemen, in Batavia is hij altijd onhandelbaar, Wytje gooide steeds op dezelfde plaats, liefst achter Em! Toch was het wel leuk dat ze er waren. – Anneke zong erg goed – We aten heel lekker, het ABC van de kinderen, dat Anneke hoofdzakelijk maakte, was erg geestig, ongedachte dingen erin, enig. Axel wou niet naar bed, hij liep er weer uit omdat er geen met hek was, en zat mee aan op een laag stoeltje en dommelde daar wat. Thijs en Hok spraken beiden naar Em’s hart, vooral Hok! De mannen zaten nog steeds in het zwart, Hok’s boordje was al pikzwart van vocht en jas, je kon hem later uitwringen, maar het was zo toch feestelijker. Toen zij weg, Em in een keurig reispakje, en later wij nadat we een lekke band ontdekt hadden. We aten bij Houw, waren pas om half 1 ’s nachts thuis, kregen nog een lekke band bij Tjimahi. De volgende dag om 2 uur kwamen opeens Em en Dirk die ik in Bandoeng moest filmen. – Axel is opeens verkouden geworden en vanmiddag is hij door geslapen vanaf 3 uur. ’t Is nu

[Randje pag. 4]

half 10 en hij slaapt nog erg diep. Hij heeft nog veel slaap in te halen. Nu ik ook.

Dag jongens Eida. [5]

HOK

G. We hebben nu net 3 dagen achtereen vrij, vanwege het einde van de vastentijd voor de Inheemsen. Em en Dirk zijn net van ons vandaan om hun reis verder voort te zetten. We hebben het erg gezellig bij hen gehad. Het was vier dagen achtereen fuif. Eerst Dirk’s verjaardag, die ik in de gauwigheid vergat, ik ging immers naar Batavia voor een bruiloft. Toen Oudejaar. Dit hebben we gefilmd, hetgeen u zeker zal bevallen. Die film werd bij het licht van een zeer heldere lamp gemaakt en is bijzonder goed gelukt. De bruiloft zelf hebben Loutje en ik beiden gefilmd. We zullen de stukken aan elkaar lassen. Waarschijnlijk krijgt u het tegelijkertijd met de films die Dirk op zijn reis maakt. Ze hebben hun trouwfilm al gezien en waren er erg enthousiast over. – Axeltje heeft bij Houw leren dansen (Europese zowel als inheemse) en verder leren zingen. Houw heeft een radio, op de muziek daarvan doet hij de allerkoddigste stappen. – Van mijn toetreding tot de Vrijmetselarij heb ik niets geschreven, omdat de stukken pas tussen Kerst en Nieuwjaar klaargemaakt werden. Voordien was het nog geenszins definitief, ik had slechts pas een aanvraagformulier ingevuld. En wat de inauguratie betreft, daar weet ik nog niets van, ik heb nog niet alles achter de rug. De mededeling dat het in februari aanstaande plaats zal hebben, is dus alleszins[1] voorbarig. – Ik ben nu secretaris geworden van het aanstaande Natuurwetenschappelijk congres (sectie geologie-geografie) en verder van de Vereniging van Ingenieurs en Geologen.

Dag Hok.

 



[1] Alleszins (t.o. geenszins) = geheel, volledig, zonder meer.

Details

  • Plaats: Bandoeng, Berlageweg 3
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 5
  • Soort: Luchtpostpapier
  • Bijzonderheden: A4 beschreven als A5
More in this category: 1935-01-14 »