1934-01-04

HOK

4 januari 1934

G. Nog een Gelukkig Nieuwjaar wensen we u toe. Ik geloof niet dat we dat in onze gezamenlijke brief per Pelikaan[1] deden. Het is erg prettig om zo recent nieuws te ontvangen. Onze burgemeester zei in zijn welkomstspeech ter gelegenheid van de aankomst van de Pelikaan, dat de inkt van de brieven nog nauwelijks was opgedroogd. We hopen maar dat de Postjager een voorspoedige reis zal hebben. – Axeltje heeft op 2 januari voor het eerst zijn schoentjes aangehad, hij vond ze erg interessant en moest ze telkens bewonderen. Hij kan al heel aardig stapjes maken, natuurlijk nog aan de hand. Zijn blokkendoos heeft hij op één blok na, volkomen in duigen geslagen. Met de laatste kan hij nog erg genoeglijk spelen en vooral smijten. Per Baloeran, die nu nog ergens bij Sabang dobbert, sturen we u een kleine verrassing. Wat dat is, zult u wel vermoeden. Het is een filmpje van Axel met zijn speelgoed, op zijn verjaardag. U zult tot eind januari geduld moeten oefenen.

 De Opsporingsdienst is weer geweldig ingekrompen. Drie van de academici (tijdelijke), allen Duitsers, hebben met mei ontslag gekregen. Arme kerels. Ze zullen moeten proberen elders een baantje te krijgen. Eén van hen, ook een paleontoloog, zal voorlopig hier blijven in de hoop dat hij iets zal krijgen. Mijn positie is tot nu nog erg safe. Mag ik de anderen geloven, dan schijnt ze zelfs erg safe te zijn; er wordt eerder een oudere weggestuurd, dan dat ze mijn baantje opheffen zegt men. We hopen dat dit waar is. – Al de mensen die in deze tijd met verlof zijn of gaan, zullen voor enige tijd op wachtgeld gezet worden. Van het lagere personeel zijn er met de dag van 1 jan. tientallen ontslagen. Hoe dan ook, we mogen dankbaar zijn dat wij nog vast in het zadel zitten. We lazen ook in de kranten dat ze in Den Haag ook zullen bezuinigen op salarissen, maar dat de bezuiniging, wat het eindsalaris betreft, 25% bedraagt, zoals Vader schrijft, wisten we nog niet. Het lijkt op de Indische kortingen. Ons salaris zal, ondanks de korting van 25%, op 1 april gelukkig niet achteruit gaan, daar we net per 1 februari weer opslag hebben. Een bofje, dat aan onze aandacht is ontsnapt. – Oud en Nieuw vierden we met ons tweetjes, souper + Asti Spumante. De laatste dagen van het jaar waren erg druk, en het bed hebben we niet veel gezien. De 30e [2] waren we met de Kreikens in Homann. Erg genoeglijk samen gedineerd. De 31e gingen we samen in Lembang tennissen, waardoor we de aankomst van de Postjager misten, wat erg jammer is. Het speet ons dan ook erg, dat we die afspraak hadden gemaakt. Axeltje ging met box en al mee. Hij vond het erg plezierig. Tochten maken, schijnt hij erg leuk te vinden. De gang naar Poerwokerto[2] heeft hem niet het minst gedeerd.

Dag Hok.

Gaarne de postzegel (liefst het gehele couvert van deze brief) terug. Indien u ook een postzegel + couvert van de retourtocht der Pelikaan hebt, zou ik die ook gaarne willen hebben.

EIDA

Liefjes – Hoewel ik jullie schreef om maar niet meer met deze Postjager te schrijven, doe ik het nu zelf. Het is toch té verleidelijk en ze zullen nu wel oppassen niet wéér een mankement te krijgen. Het is fijn dat we een kalender van de Ver. v. Huisvrouwen krijgen. De wand is nu zo kaal zonder iets. Ik kreeg ook juist een huishoudboek van de Soerabajase Ver. v. Huisvrouwen, een keurig ding, waarin staat van vlekken uitmaken en postverzendingen en een kasboek met 12 rubrieken, die je zelf in kunt vullen. Ik ga dat maar eens gebruiken voor de variatie. Ik wil weer eens een begroting maken en daarnaar leven. Op ’t ogenblik doe ik daar niet aan, maar heb toch altijd nog geld! – Königswald heeft een kiek van me gemaakt, een knipogende filmster! Het lijkt erg ondeugend, maar ’t was maar tegen het felle zonlicht!! – Waarvoor is Irene eigenlijk naar Holland gekomen in december, als ze toch geen IEVA avond gaf en toch meteen weer wegging? Zonde van ’t geld! Het zal voor hen wel een financiële strop zijn dat Alex ook 25% achteruit gaat en zij op wachtgeld komt, zo niet ontslagen. Ik denk toch wel dat zij met februari terug zal komen. Dan heeft ze Alex al 1 jaar alleen gelaten. De kinderen schijnen het daar fijn te hebben. Alex was ook bij de IEVA Kerstviering, maar hij is niets opgewekt, hij heeft ook griep gehad en hij kan [3] er maar niet overheen komen. Irene’s ongetrouwde zuster woont nu ook bij hem en Paula. Juist de zuster met wie Irene niet kan opschieten maar Alex erg goed sinds Irene weg is. In april gaat zij met verlof, dus misschien wacht Irene tot dan. Ik zal het ook fijn vinden als ze weer terug is. Dat brengt weer leven in de brouwerij. Niet dat ik niks te doen heb! Maar we krijgen b.v. nooit eens aanloop, terwijl we ’t vroeger meer hadden dan ons lief was. – De brieven voor de Vivos vergadering zijn net gebust. We hebben met moeite een nieuw bestuur gekregen d.w.z. ’t was moeilijk een ab-actis te vinden, de rest ging gesmeerd. We hebben nu Lous Groeneveld Meyer gestrikt, al gaat ze in augustus misschien met verlof. Dan moet ze maar weer een ander zoeken. Het zal vast een leuke avond worden, een Oud-Hollandse met boerenjongens, erwtensoep, oliebollen, hutspot en wafels, en de feestcommissie (ik ook) zingt Veluwse boerenliedjes begeleid met eigen (kinder-) harmonica. Kostelijk is dat. Verder doen we Woutertje Pieterse, het Salie-avondje en ’t Roverslied, waarbij ik de schrijver ben.

Hoe vind je “het” portret!! Hok vindt het een schandaal dat ik knipoog, hoewel hij er niet bij was, maar ’t is alleen maar tegen de felle zon. – Alex kwam gisteravond aan en bleef 1½ uur kletsen, Hok vond het natuurlijk weer te lang, maar ik vind hem altijd bijzonder. – Emiel is alweer op. – Egbert en Baukje zouden gister bij ons eten, maar plotseling kreeg hij 39.7°. Kuyer is erbij en die denkt misschien malaria, afschuwelijk nu ze juist met vakantie hier zijn en sneu van ons eterijtje. We moeten het lekkers nu maar zelf verorberen. – ’t Is nu donderdag-[4] morgen en ik moet met Dora gaan quatre-mains spelen. Ik heb eerst al m’n schone goed opgeborgen, Axel verschoond, die nu in de tuin in de box staat met de pajong[3] boven zijn koppetje, en ik heb het boerenpak geknipt dat ik op de Vivos aan moet. Annah zal het naaien vanmorgen, dat is reuze makkelijk. – Axel vindt lopen nu heerlijk, hij kraait ondertussen van plezier. Hij zal nu wel gauw een hekel aan de box krijgen, en dan in de kamer alles omgooien. Terwijl ik hem aankleed, grijpt hij ook bij voorkeur de zeep en gooit het wasbakje om! – ’t Is zo vervelend dat hij altijd ’s nachts de laatste tijd zijn grote boodschap doet, wat moet ik daaraan doen? En de 2e doet hij ’s middags als hij slaapt! En eerst was hij zo netjes en deed het 2 maal op de po! – Hoe vind je dat we boffen met de salaris opslag in februari, schrijf er niet over aan A. en Th.!! – Van Em steeds geen bericht. Anneke kreeg een lange brief van haar. – Wat een enig idee dat jullie deze al de 10e zowat zult lezen. Geyssendorffer en Asjes zijn afgezoend door de Bandoengse dames, jasses!!! – Schreef ik wel eens dat Axel, die pakjes van zijn verjaardag ook draagt? Hij heeft nu de blauwe aan en iedereen zegt dat ik die zeker uit Holland heb! Alles wat leuk is, komt uit Holland! Dat klopt hè! Dit jaar gaan razend veel mensen met verlof, en die krijgen in Holland allemaal wachtgeld voor een jaartje om hier zoveel mogelijk mensen te kunnen houden. Ze schijnen te willen inkrimpen tot 15 mensen (oorspronkelijk 60!) met Hok inbegrepen!

Dag lieverdjes – ééns komen wij ook nog eens zelf meevliegen, wie weet! ●●●●●●●●●● Axel, Hok, Eida [5]

[Randje pag. 1]

De kiek is genomen door Köningswald.

HOK

G. U hoeft niet bezorgd te zijn over uw projectie-apparaat; de fout lag aan het opnametoestel. Dat is nu weer in orde gemaakt, de blijk daarvan zult u wel reeds bewonderd hebben. Axeltje is intussen weer ouder en aardiger geworden. Hij converseert nu met intonatie. Het is net alsof hij een hoop vertelt. En zeg je er iets tegen, dan antwoordt hij met “hè?”. Ontzettend onbeschaafd! Verder loopt hij al aardig. Hij zal spoedig wel los kunnen lopen. – Ik heb ter gelegenheid van het Inlands Nieuwjaar twee dagen vrij. Heerlijk eens uitrusten, van het schrijven van een propagandastukje voor de padvinderij. Dat wilde eerst niet lukken, maar gisternacht kreeg ik de geest en toen ging het vlot en met elan. Het is speciaal bestemd om de Chinezen van een en ander op de hoogte te brengen. Wellicht sorteert het enig effect. Mijn doel is om een fondsje bijeen te zien te krijgen om Chinese leiders op te kunnen leiden. – De Emeraude met Pasquier verongelukt[4]. Dan merkt men eerst wat een prestatie de Pelikaan heeft verricht. De K.L.M., die zo mooi is georganiseerd, dat geen Europese maatschappij haar kan evenaren. – De Commissie van Gemeenschappelijk overleg met de regering over de salariskorting stelt voor de H.B.B.L. (bezoldigingsregeling, de herziene) niet in te voeren, maar een verhoogde korting toe te passen, die natuurlijk meer zal bedragen dan 25%. Ik denk niet dat de regering dat zal doen, daar de herziene regeling voor haar veel voordeliger is dan de oude. Dat zit in de opklimming en in de schalen. – De financiële toestand is ontzettend slecht: in 1929 waren de landsinkomsten 525 miljoen, in 1934 niet eens 300 miljoen. – Waar dat heen moet? Enfin, geen zorgen voor morgen. –

Hoe hebt u de allernieuwste film gevonden? Jammer van dat wazige gedeelte van de voorlaatste! –

Dag Hok.

Bert kwam donderdagmiddag afscheid nemen, hij schommelt nu al 4 dagen op zee. Ik hoop maar dat hij in Holland werk vindt dat hij kan doen. – Weet je zeker dat Mia Lodder gepromoveerd is? Dan moet ik haar gelukwensen. Dien weet het blijkbaar ook niet.

 



[1] Begin jaren dertig werd vanuit de scheepvaartwereld het “Comité snelpost Nederland-Indië” opgericht, beducht als men was voor de monopoliepositie van de KLM. Zie verder voetnoot 1934-01-01

 

[2] Poerwokerto Midden-Java.

[3] Pajong = paraplu of parasol.

[4] Vliegtuig Emeraude (eerste vlucht juli 1933) verongelukt op weg van Indochina naar Parijs. De Gouverneur Generaal Pierre Pasquier komt om.

Details

  • Plaats: Bandoeng, Berlageweg 3
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 5
  • Soort: Luchtpostpapier
  • Bijzonderheden: Verzonden met de Postjager
More in this category: « 1934-01-01 1934-01-08 »