1932-01-19/01-22

EIDA

Dinsdag 19 jan.’32

Geliefden –

Het spijt me het te moeten zeggen, maar het actieve (!) lid van de feestcommissie voor de Vivos vergadering ligt nog in bed en zal nu op de vergadering zelfs niet eens kunnen verschijnen. Ik heb nog slechts een beetje verhoging, ben doodmisselijk (hetgeen net wat minder is geworden dankzij een explosie van boven en van onderen!) transpireer geweldig, eet pyramidon en lig verder in bed te lezen. Gister was Riek jarig en dus ben ik ’s morgens opgestaan en heb enige uren met haar geconverseerd, lekkere koekjes etende, terwijl onze mannen werkten, de hele kamer vol bloemen, toch niet voldoende voor een feestdag, gezelligheid moet er ook zijn en als ik zat, voelde ik me heel behoorlijk. ’s Avonds at Henk hier, tot verontwaardiging van Hok, zat ik ook mee aan. Voor de zekerheid had hij Kuyer nog besteld, die me nog een staartje aan de influenza beloofde van een dag of 3 en het beter vond als ik maar in bed bleef. Aldus “lag zij weer in ’t bed terneer” niet dat ik het naar vind, de misselijkheid is ’t enige vervelende. Ik had net een boek van Mr. C.P. van Rossum over spiritisme gelezen: “de reis naar het hiernamaals” en als je nu eens precies wilt weten wát spiritisme is en hoe ze eraan komen, moet je dat bepaald eens lezen. Hij schrijft geestig en boeiend!! en overtuigend. Ik zou nu dolgraag eens een seance willen meemaken om het interessante dat je daar hoort. Het meest merkwaardige is het materialiseren, dat iemand die gestorven is een paar minuten lang zich met zijn geliefde onderhoudt. En ’t is niets vreemd zoals hij dat beschrijft. De gestorvenen willen ons graag vertellen dat ze voortleven – op wat voor prettige manier. Dat je nooit treurig moet zijn als iemand sterft, want dat hij zich als verlost [2] voelt en er maar naar over is als hij dan zijn geliefden om zich ziet treuren, terwijl hij er niets aan doen kan en hun de waarheid niet kan zeggen dan alleen door een medium. Het is werkelijk zeer geloofwaardig en ook prettig. Onze baby b.v. groeit daar ook op, liefderijk verzorgd in een babytehuis. Ze groeit tot dat haar lichaam de grootste volmaaktheid heeft bereikt, dus volwassen is ± 19 jaar. – Er is geen reïncarnatie: we worden telkens volmaakter, als we tenminste zelf willen, door telkens in een betere sfeer te komen – Dit is echte experimentele wetenschap, geen leuterpraatjes zoals de theosofie die alles weet uit visioenen van Mevrouw Blavatsky of zo. Lees het eens voor mijn plezier, het is absoluut de moeite waard. 

Ik ben weer van de astrologie af, dat gaat me toch te zeer boven m’n petje – Ik ben nu bezig met een boekje dat alle vragen over theosofie beantwoordt, maar daar zijn geen bewijzen dat wij op aarde b.v. in de 7e sfeer leven (lees niet 7e hemel!!) en dat er boven ons in de richting van de maan nog 6 sferen boven elkaar zijn, waarvan wij de 2 bovenste nooit kunnen bereiken, omdat we maar gewone mensen zijn. Waarom zijn er nu juist 7 sferen zou je zeggen, en alles bestaat uit 7, ook de zonneklomp waar alle planeten uit ontstaan zijn. Het is toch interessant er eens wat over te lezen nu deze stromingen al zo verbreid zijn over de wereld. Heb jullie je er nooit eens mee bemoeid? Is Mevrouw Wisse v.d. Corput ook theosofe en het ontstaan van de wereld dat ze eens heeft opgeschreven, had ze dat uit visioenen?

Hoe maakt Moeder het? Ik hoop maar dat de Kerstvakantie bezoekvrij is geweest. Dat heb je er nu van Mam, als je zo geliefd bent! Hoe komt T. Leidie erbij dat zij in haar jeugd geen problemen hadden, dat bestaat toch niet. [3] Wij hebben inderdaad het doorgekraste uit de vliegbrief gelezen en Hok heeft nu tijd zijn leven te beteren. Ik heb me slap gelachen over Moeder’s beschrijving van T. Leidie’s blik toen Moeder zo blij was voor Mieke! – Ik vind het echt fijn voor haar, ik vind ook dat ze best weer wat verwend mag worden na die eenzame jaren. En laat degenen die dolblij met rijkdom zijn, maar rijk zijn, die genieten er het meest van. – Ik hoop zo dat Tek Bheng weer veel bij jullie komt, daar jullie vast de enigen zijn die hem weer normaal kunt maken. – Daar hoor ik Riek’s grobak  aankomen met een grote ruimkoffer, die we voor de deur van de WC zullen zetten, zò dat je er ìn kunt, want dat zou voor mij een ramp zijn!!

Vrijdagmorgen 9 uur 30 – Jullie boffen toch niet met mijn brieven – eerst een slechte kroontjespen, dan een slechte vulpen en nu potlood, dieptragisch, maar ik zal nu trachten extra duidelijk te schrijven. Het begin schreef ik dinsdag maar ik was toen zo misselijk en warm dat ik er maar mee ophield. Vandaag heb ik weer een streepje minder, ik heb nu wel hoop dat ik maandag tenminste weer op zal zijn. Ik had nooit gedacht dat het zo lang zou duren en Hok bedacht de vreselijkste dingen die ik wel niet zou kunnen hebben. – Eergisteravond is het Vivos-feest geweest en ze stuurden mij een menu met handtekeningen. Bep Einthoven schreef een briefje dat we als nieuw bestuur met acclamatie gekozen waren. Aldus zal ik de Vivos-gelden onder mijn beheer krijgen. Bep E. zei dat mijn kandidaatschap voor quaestrix haar er o.a. toe bewogen had het praesesschap aan te nemen! [4] Moge ik dit in mij gestelde vertrouwen niet beschamen! Baukje verwendt me geweldig, eerst sinaasappels, toen bloemen en nu een pudding.  Het is zo enig dat we elkaar alle vier zo graag mogen. Hok vindt het fijn elke dag naar zijn “vriendin” toe te gaan, hoewel ze niet erg hard opschieten! Of misschien schieten ze daardoor niet hard op!! – Voor de Vivos kookte onze baboe 2 tongen + allerhande groentegarnering, het moet erg lekker geweest zijn en Bep was verstomd dat het zo goedkoop was. Moet je maar bij mij wezen!!  – Vanmorgen kwamen jullie brieven, dus kan ik nog even mooi antwoorden. Ik bedank Em vast voor haar schattige brief, en ik hoop haar met inkt te kunnen antwoorden. – Fijn dat jullie zulke rustige Kerstdagen had en dat onze Kerstkrans op tijd kwam en lekker was. Kreeg jullie ook onze kaartjes erbij? die had ik nl. bij Winkelmij Braga afgegeven voor Valkenet, daar die geen winkel heeft. Van Braga gesproken, we hebben jullie roggebrood opengemaakt, het is zalig – Grappig jullie beschrijvingen van Mieke – en ik ben erg blij dat Ger een aardig meisje heeft en nog wel een beeldschone! Is ze naar zijn stand of ganselijk niet ordinair? – Fijn dat Polano .. tevredener was, leef nu maar weer enige jaartjes kalm, want als wij met verlof komen (onbegrijpelijk!!) mag je je weer opwinden! Goed? Afgesproken. Ik heb net “Menschen im Hotel”  gelezen, erg boeiend vind ik, ik ben benieuwd hoe Moeder “Helene Wilfüer”  vindt. Maar de boeken waar je toch het meest aan hebt, zijn toch die van Anker Larsen . Ik heb De steen der Wijzen net weer gelezen maar wat een wijsheid daar al niet in staat: “het is niet wat ons overkomt, wat eropaan komt, maar hoe wij het opnemen.” Ik vind het een reuze mooi boek. – 

We moeten nu gaan dichten voor Riek en Henk, over 1 week [5] 

HOK

22 januari ’32.

G. Even een kort briefje. Eidje is nog altijd te bed, ze heeft een 2 streepjes verhoging. Kuyer zegt dat ze griep heeft en dat het de tijd is van deze ziekte. Met mijn werk gaat het goed. Het wordt nu door Baukje Kreiken “vertaald” in goed Engels. Een vervelend en zeer langzaam vorderend werk. We doen per dag ongeveer 8 pagina’s. En het geheel bestaat uit 225 pagina’s. Heerlijke vakantie voor me, wat ik hoognodig heb.

Die juffrouw uit A’dam blijkt er weinig van gesnapt te hebben, tenminste gelezen het korte uittreksel wat ik van haar publicatie gezien heb. Een ernstige concurrente is ze in geen geval. Riek logeert nu bij ons. Erg gezellig. – Baukje is een lieve vrouw, we hebben veel aan hen; zij wellicht aan ons ook.

EIDA

ondertrouwen ze al. Het beroerdste is dat er niemand is die wat piano kan spelen behalve Henk zelf en voordragen is veel minder aardig en mijn stem, hoe die is, hoef ik jullie niet te vertellen, en die van Hokje!! – Fijn dat jullie de Chinese doek een mooi plaatsje hebt gegeven, wij waren wel bang dat het huis al te vol was, maar nu beginnen we aan de W.C.! –

Ik heb deze tijd vele emmers bij elkaar getranspireerd, geen lolletje, mocht ik jullie iets van mijn warmte geven… Dringt er wat door? Ik wou dat ik ook helderziend was en dan zag hoe jullie daar samen zaten, toch enig! Misschien krijgen onze kleinkinderen daar wat van. – Waarom valt Fancy nu weer tegen, vindt Emmy haar ook niet zo aardig bij nader inzien – wat belachelijk [6] van Mevrouw Meyer Groeneveld, dat ze haar geen salaris wil geven, ik vind dat F. het dan niet moet doen.

Lous Groeneveld Meyer was ook op het Vivos feest.

Ik kreeg gister een dikke brief van Anneke. – Ze stuurde o.a. een uitknipsel over Martin’s feestbundel, waarin o.a. Dr. Tar Su Hok (!!) had geschreven, wat ze een naam toch kunnen verdraaien. Maar in Holland, onder de Chinezen schijnt iedereen te weten dat het Hok is en Betsy schreef dat Hok wel erg knap bleek daar zijn bijdrage stond tussen allerhande Professoren! Allicht!, zou Hok zeggen. 

Liefjes, ik houd op, ik geloof dat onze klok wat achtergaat. O ja, ons mooie Zenith klokje is in Batavia gemaakt voor ƒ 5.-! We hadden al ƒ 25.- uitgetrokken.

Dag Eida

 

Groeten van Riek.

Details

  • Plaats: Bandoeng, Berlageweg 3
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 6
  • Soort: Brief, gelinieerd papier
  • Bijzonderheden: Eida schrijft met potlood. Hok schrijft klein deel van pag. 5, op briefpapier Hok.
More in this category: « 1932-01-15 1932-01-26 »