1930-12-10

HOK

10 december ‘30

G. Gisteren toen we met de gewone mail bezig waren, ontvingen we uw luchtpost-brief waarin uw blijdschap werd geuit over Eida’s beterschap. Alle dag gaat Eida nu vooruit, de twee weken dat ze thuis is, is ze 2,1 kg aangekomen. Ze maakt zich nu al benauwd over haar figuur, Kuyer, die zo-even hier was, antwoordde daarop, dat een man recht heeft op een mollige vrouw. Alles is nu in orde. De sluitspier van de einddarm werkt weliswaar nog niet goed – geen wonder wanneer die helemaal doorgeknipt is – als remedie heeft Kuyer nu een batterijtje bij ons achtergelaten, om Eida 3x daags in die buurt een elektrische stroom door het lichaam te geven. De spieren trekken dan samen volgens Kuyer, een goede oefening, waardoor ze zich ontwikkelen. – Van harte gelukgewenst met uw verjaardag, Moeder; fijn, hè, dat het onder een onbewolkte lucht – ik hoop ook letterlijk – gevierd kan worden. Vandaag ontving ik van één van de leden van de Chinese politieke partij een brief waarin hij zijn verwondering uitsprak dat ik tegen die partij streed; die politieke partij heet Chung Hwa Hui, een partij waarbij zeer vele afgestudeerde Chinezen aangesloten zijn en die de enige georganiseerde partij is. Nu moet u weten, dat de kandidaat- stelling reeds de 15e oktober plaats had; dat die brief dus wel heel laat is gekomen. Ze beroemen er zich op, dat zij de enige partij zijn, en misschien hierdoor zijn ze zo laks; want, hun kandidatenlijst die ze ook tegen 15 oktober bekend hadden moeten maken, is pas een week geleden uitgekomen. Die partij is al 3 jaar oud, een politiek program is er nog niet verschenen. In die brief wordt mij gevraagd, waarom ik hen niet steun en wel de mensen wier bedoelingen slechts bestuurd worden door duistere, in het  onderbewustzijn sluimerende, primitieve begeerten en gevoelens. Ik heb me niet bij die politieke partij willen aansluiten, juist omdat ik niets van hun program afweet. Ik nam mijn kandidatuur ook aan, onder beding van handelingsvrijheid. Natuurlijk willen zij liever hun kandidaten in de Volksraad zien en zien ze mij graag in hun gelederen, maar ik wil nu eenmaal niet tot het stemvee behoren; ook niet langs die vereniging in de Volksraad komen, wanneer een andere weg openstaat. – De Volksraad is de volksvertegenwoordiging, weliswaar is hij nog geen volwaardig parlement, maar eens zal het zover komen. Er zijn twee zittingen per jaar, elk van ongeveer 2 maanden. De verkiezingen hebben op de 3e januari plaats. – Mijn artikel voor het jubileumnummer van prof. Martin is nog niet klaar, het is een intens vervelend werk, dat ik steeds maar uitgesteld heb voor ander prettiger werk. Maar deze maand komt het nog klaar. Het artikel waarover ik u voor enkele weken geschreven heb, is reeds verschenen; ik zal u een overdrukje sturen. Dag Hok.

EIDA

Lief Drietal –

Hok is weer erg aan het kriebelen – ik ben bang dat als Vader en Emma ook een leesbril moeten hebben, dat het dan onze schuld is! – “O wat zijn wij heden blij, Moeder is jarig, wie is dan niet blij/verheugt zijt gij?!” Maatje, onze jubelende vliegende gelukwensen! Goddank, dat we je nu eens met brieven kunnen verwennen! Althans als alles op tijd is, zul je er niet over te klagen hebben dat we je geen woorden gunden en vellen papier aan je wijdden. Lieve Engeltjes, we kregen net jullie vliegbriefje en we zullen zeker voorlopig niet ophouden de K.L.M., jullie en onszelf te bevoordelen. Wat enig die correspondentie door de lucht. Vliegbrief vragen worden alleen per vliegbrief beantwoord! We [2] zijn enorm blij met jullie juichende woorden en Emma’s ditto gedachten! Wat is het heerlijk dat jullie zo meeleven, nu is m’n beterschap dubbel prettig! En wat een belangstelling van alle kanten en zelfs Mevr. Enthoven ook weer! Wat zijn de mensen hartelijk! Waar heb ik het aan verdiend! Nee, jullie verdienden het voor mij! Wel bedankt. Ik zou die mensen wel allemaal willen schrijven, maar ik ben nog te zeer in ziekenhuis sfeer!, en ik zou niets weten te schrijven. Ook converseren kost me op het ogenblik veel hoofdbrekens – ik wil dus voorlopig alleen spraakzame mensen hebben! Gelukkig valt het mee, daar men nog niets in dat opzicht van mij verwacht! – Ik lig nu steeds buiten op de divan. Bibber jullie ervan? Maar, Maatje, laat me in je droom niet in de zon liggen, want in een ommezien ben ik gesmolten! Ik lig hier netjes in een van m’n jurken (geen helblauwe pyjama met oranje), die ik nu fijn weer allemaal aan kan! Overigens moet ik nog nodig veel nieuwe kleren hebben! Gister was de dokter hier, hij komt af en toe gelijk een overwinnaar zijn succes bekijken! Ik weeg nu al 116 pond + 1 ons. Vier pond aangekomen in 14 dagen thuis! Als je maar weer thuis bent hè! Zuster Valencia genoot van mijn rode wangen! En zondag wandelden we al een half uur! Aan m’n uitzicht is fijn niet meer te zien dat ik ziek ben geweest. Dr. Kuyer heeft me verzekerd dat ik weer helemaal de oude word. – Hok is nu m’n huisdokter geworden. Hij prikt me driemaal daags allergemeenst in m’n bips. Maar gister begon het zaakje en nu is er al succes te boeken. De sluitspier begint zich weer op te richten, wat een wonder doet de Natuur dat hij zo’n spier weer helemaal normaal laat groeien en zo gauw al nadat hij helemaal was doorgeknipt! Wat een durf hè om zoiets maar door te snijden. Narcose is toch maar je ware!

Jullie Sinterklaaspak was heerlijk, de Christuslegenden schitterend geïllustreerd, marsepein en speculaas verrukkelijk. Evenals apppetit sild, als je nog eens een blikje stuurt! – We vierden het ook een beetje met ons tweeën. Daar Anneke en Thijs beter in de stemming waren en wij niet naar de stad konden gaan, althans ik niet, hebben we het maar gescheiden gevierd. Maar het was wel fijn zo met ons beidjes, hoewel Sinterklaas eigenlijk heel uitbundig gevierd moet worden. Maar daar heb je meer mensen voor nodig. Gelukkig dat jullie dan tenminste iets van ons kreeg tegen Sinterklaas, al was het alleen maar een brief! – Ik hoop erg, dat jullie het nu ook leuk vierden. – Daar komt net Fokker aangevlogen! Hij wil zeker eens zien wat voor brief hij van hier meekrijgt! – Annetje en Dirk nodigden A., Th. en ons voor Kerstmis uit. Ze hadden een enig plan al helemaal voor elkaar, maar de reis voor 2 personen heen- en terug is alleen al ƒ 100.-. We hebben een jaartje uitstel gevraagd! – Ook van Jan en Too net een brief. Too gaat al in april naar Holland!

Groet alle naar mij vragenden!

Wil je Dien misschien even m’n beterschap melden. Ze is erg blij met je berichten. Ik vergat P.S. (7 december Diës): lustrum I.

Dag, alle geluk voor: 22, 25, 26, 31 december en Nieuwjaar!

Eida

Wat een lekkere chocola die uiltjes. Zoiets proef je hier niet!

[Randje]

Deze brief is nog eens waar voor je geld hè!

Details

  • Plaats: Bandoeng, Berlageweg 3
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 2
  • Soort: Luchtpostblad
  • Bijzonderheden: Dubbelzijdig beschreven: achterzijde tussen de regels voorzijde
More in this category: « 1930-12-09 1930-12-14 »