1930-10-13/10-14

HOK

13/10’30

G. Wat een moeilijke tijd! Vanavond was Eidje’s temperatuur 40° en misschien meer en dat bij een dergelijke zwakke toestand. De dokter (Sparmann) heeft ons gelukkig gerustgesteld. Hij achtte Eida sterk genoeg om zulke temperaturen te kunnen verdragen, bovendien zal die temp. niet lang aanhouden. Het kwam niet door infectie, maar waarschijnlijk door een stoornis in de darmen. Een stoornis die niet tot uiting kwam, toen er diarree was, maar eerst nu, nu de diarree opgehouden is en alles in rust is. Het heeft niets te maken met de bevalling. Dat deze prognose juist moge zijn! Van de ene complicatie vervalt Eida in de andere. Wij staan er machteloos tegenover en hopen en hopen slechts.

Uw brief over kraamheren, Moeder, komt mij nu in de gedachte. Wat een ontzettende tijd. Als het Eida maar goed gaat, zullen we maar zeggen; ons, gezonden, doen die zorgen heus geen kwaad. Een stootje kunnen we verdragen en de zorgen die we hebben versterken onze liefde.

Zopas bij de hoge temp. tobde Eida over mijn verkwisting om een nachtzuster te nemen. Hoe vindt u dat? Ik moest haar geruststellen. Het is ons immers te doen haar zo spoedig mogelijk beter te krijgen, op geld hoeven we in dit geval heus niet te zien.

Al die dagen was Eida’s toestand gunstig, bijna geen koorts, en de dokter verzekerde dat alle gevaar voorbij was. Ook nu, ziet hij de toestand niet somber in. De pols is goed, zegt hij, en dan kan het lichaam veel verdragen. Zij moet verder goed eten, dat is het voornaamste.

Sinds gisteren ben ik kandidaat voor de Volksraad. Ik sta no. 3 op de lijst, en drie leden mogen er gekozen worden. Ik ben gekandideerd door een wilde partij. Er is hier eigenlijk maar één Chinese partij, de Shung Hwa Hui. Hierin zitten bijna alle gestudeerde Chinezen. Van deze partij ben ik géén lid, omdat ik me niet binden wil. Zo is mijn kandidatuur ook onder beding [2] dat ik vrijheid van handelen behoud, door mij aanvaard. Dan kan ik de kat nog uit de boom kijken, en me onderwijl een eigen opinie vormen. Momenteel ben ik niet volledig op de hoogte van de politieke stromingen onder de Chinezen. – Op G.B. vinden mijn betere kennissen het fijn, dat ik langs deze – weliswaar niet uit mijn studiegebied voortkomende – weg, carrière kan maken. Ik vind het ook prettig intensieve bemoeienis te krijgen met de levende werkelijkheid. Een der leiders van de karteringen die ik zeer sympathiek vindt, juicht het ook toe, omdat Mijnbouw dan ook een stem in de Volksraad krijgt, ofschoon hij het jammer vindt dat de dienst mij als wetenschappelijke medewerker dan verliezen zal. Dit is maar gedeeltelijk waar omdat ik tenslotte nog zoveel belangstelling voor mijn vak heb, dat ik er aan zal blijven werken. U hoeft niet bang te zijn, dat ik er financieel op achteruit ga. De positie van het Volksraadlid – regeringsambtenaar – is goed geregeld. Behalve mijn activiteitssalaris krijg ik bovendien nog zittingsgeld, en de betrekking die zulk een ambtenaar vervult, blijft voor hem open. Ik zal er dus eerder op vooruitgaan. – Maar zover zijn we nog niet, en hoe de uitslag der verkiezingen op benoemingen zal zijn, valt niet te voorspellen, omdat de Chung Hwa Hui ook talrijke aanhangers heeft. De aanhangers der wilde partij schijnen meer in de niet-intellectuele lagen te zitten en het is nu werkwaardig dat de Chung Hwa Hui bij deze mensen niet geliefd is, terwijl men toch zou verwachten dat zulk een partij de leiding in handen moest hebben en ook als leidster aanvaard moest worden. Dit is nu niet het geval, de Chung Hwa Hui is bij verre niet de leidster der volksmassa. U zult het wel gek vinden, dat er wilde partijen, of partijloze afgevaardigden bestaan, dit is ook alleen mogelijk in landen waar de partijpolitiek nog niet zo intensief is. En ik ben blij dat dat mogelijk is, omdat ik dan in absolute vrijheid handelen kan, en de tijd heb om de boel af te kijken. [3]

14 okt.’30

Vandaag is Eida’s toestand wat beter. De temp. was vanmorgen om en bij 39°. De avondtemp is nog niet bekend. Gelukkig kan ze weer eten. Ze voelt zich beter dan gisteren. Vanochtend heeft de dokter haar inwendig onderzocht, de resultaten zijn mij niet bekend. Straks zal hij wel weer komen. We zullen maar hopen, dat alles in orde is. – Chirurgisch is alles in orde. Sparmann de chirurg heeft Eida weer overgegeven aan Kuyer, de internist. Deze zegt, dat de toestand zorgvol is. Eida kan geen lange koortsperiode meer doorstaan. Alles staat en valt met de ontdekking wat de koortsveroorzaker is. Zij moet onderwijl duchtig gevoed worden. Om de 10 minuten een 20 gram melk, en verder waar zij lust in heeft. Het is iets nieuws, zegt hij. Laten we hopen dat het weer op zijn pootjes terechtkomt, zoals het tot nu het geval is geweest. – Eidje is blij dat ze Kuyer weer heeft; Kuyer is een zeer kundige internist. Vannacht nemen we weer een waakzuster. Eida tobt erover dat het zo duur wordt, maar het is een rustiger gevoel. –

Wat fijn dat Emma het leuk heeft in Amsterdam. En ze schrijft ons nu geregeld lange brieven, de verkoudheidstemming in die laatste brief was zeer genietbaar, Emma.

Dag, Eidje laat u groeten.

Hok

Details

  • Plaats: Bandoeng, Berlageweg 3
  • Auteur(s): Hok
  • Pagina's: 3
  • Soort: Brief, gelinieerd papier