1929-12-03

HOK

Geluk en Zegen in het nieuwejaar,

wenst u van harte het Berlagepaar,

vandaag zijn we maar kort van stuk,

want een Dichter zit in droeven druk.

Hok

EIDA

3 dec.’29                                                                                            

Lieve schatten –

Vlak voor Sinterklaas, goedheiligman, gezeten moeten we jullie alweer “Zalig Uiteinde” wensen. Geliefden, als we dit keer een terugblik op het Jaar werpen, kunnen we niet dan enthousiast zijn, al zette het Jaar in met de ziekte van A. en Th., toch herstelde eind januari alles weer. En al hebben jullie ook die tijd nog zorgen over mij gehad, half februari was ook dat opgelost. [HOK quel souvenir, quelle bonheur] En, nu, elke dag meer, besef ik hoe gelukkig alles toch gelopen is, en dat het geluk me onmogelijk meer had kunnen begunstigen en Anneke zal het op dit punt met me eens zijn, onze echtgenoten niet te vergeten, al zeg ik het zelf! Jullie zelf had met je drieën een heerlijke Zilveren Bruidstijd, extra prettig door het reisje, al was ook het diner-dansant een hoogtepunt!! In deze maand zullen Hok en ik al 8 maanden getrouwd zijn, en Anneke haast een jaar; “de tijd gaat snel, gebruik hem wel” trachten we hier na te leven, vooral deze dagen voor sint, nu elke minuut benut moet worden. Gelukkig heb ik die lange ochtenden, die ik dan ook nuttig besteed, die arme echtgenoot van mij, is nu (het is half 8 n.m.) naar de stad om zijn inkopen te doen. Andere ingenieurs knijpen wel uit voor boodschappen, maar Hokje is daar te [2] ijverig voor! Al is hij wel gister de hele dag op stap geweest met Meneer Tjen naar Garoet om de nieuwe regent te zien geïnstalleerd worden. Van 7 vm. tot 7 nm. zwierden ze in de auto en lieten Hok alles zien wat er daar te zien was. Ze hebben gevraagd of we ook eens meegaan picknicken als zij gaan met hun kennissen in 5, 6 auto’s, in vrolijke troep, zoals hij zei. Dan komen we in de Chinese chique! – Maar wat m’n speech verder wil beweren is de hartenwens uit te spreken voor nog zo’n gelukkig – mooi eindend Nieuwjaar. – Op jullie gezondheid!! [Tekening champagne glas]. Het sinterklaaspak is al naar hier getransporteerd, Hok vond het gezelliger om het hier te vieren – ikzelf heb nogal veel gekocht, het zal wel weer laat worden. – Wat saai dat voor jullie het pak veel te laat komt; ik kan me er nog steeds over ergeren, maar wat doe je eraan [HOK eerder verzorgen!]. – Onze Tanom blijkt enigermate doof en suf bovendien; alles vertel ik hem niet overdreven 10 keer en elke dag is het weer verkeerd, toch leert hij al iets. En het voordeel van hem is, dat hij elke dag zich door mij 1000 keer laat roepen voor alles wat hij fout deed, met het vriendelijkste gezicht. – Dag geliefden, ik moet m’n dichtader [HOK Tekening fles met tekst: à propos, heeft u nog een wijnkelder?] aan ’t vloeien zien te krijgen. – Eida

Gelukkig Nieuwjaar               ●●▪

PS. Bedankt voor het zorgen voor vuurvaste bord en ander bord, erg bedankt. – Ik heb meegedaan aan een Prijsvraag: hoe een artikel “ter vervanging van creoline voor de grond e.d.” het best onder ogen van een huisvrouw te brengen!! Honderd gulden en 50 gulden beloning voor de beste antwoorden.

[3]

HOK

Veel heil en zegen met het nieuwe jaar. Alweer één minder van de 3, het zijn er nu nog maar 2 . De voorbereidingen voor uw komst worden reeds getroffen. We zijn druk aan piekerend of we een egoïstenauto dan wel een grotere kennissenauto zullen nemen. Dit nieuwe element in de huishoudelijke gedachte komt door de Izal…… Ik zal! Dikkie en ik waren zwaar uit ons doen. Het heeft bijna 20% van onze nieuwe inkomsten gekost. Op het kantoor hebben me nu allen gelukgewenst met m’n kloppend budget. Eida moet maar advertentieredactrice worden. Sinterklaas heeft heerlijk met me de draak gestoken.

 

Na het eten, even kijken

of hij (= de hond) wat heeft gehad

zelf kan ‘k hem geen eten brengen

ik kan niet alles, ieder wat!

 

Daarna wil ik wel gaan slapen

Nee! de zonnebloem staat scheef

als ik niet steeds voor hem zorgde

hij geen dag meer in ’t leven bleef.

 

De zonnebloem is al een halve meter hoog! Hij groeit als kool, evenals onze radijsjes die al een beetje rood beginnen te worden.

 

Nu moet er nog zaad de grond in

radijsjes krijg ik nooit teveel;

omgewoeld moet d’aarde worden

dankzij mij groeit zo ’t geheel.

 

Daarna maar weer vlug- vlug eten

steeds visite hier of daar

hé wat teut je weer reusachtig

ben je nooit op tijd eens klaar!

[4]

’s Avonds laat komt ’t weer naar huis toe

slaapt de hond al? Kijk jij nou.

Vermoeiend toch een hond te hebben,

’k loop hem na steeds, wat dunkt jou?

 

Nu dag tot volgend maal. Hok.

Details

  • Plaats: Bandoeng, Berlageweg 3
  • Auteur(s): Eida, Hok
  • Pagina's: 4
  • Soort: Brief
  • Bijzonderheden: Tekening champagne glas/ fles met tekst, pag. 2. Gedicht pag. 3 en 4