1929-09-08

HOK

8 sept.’29

G. Bedankt voor de kiek van Mekel. We kennen hem van uit Holland. Een zeer knappe man, momenteel geoloog bij de B.P.M. Is opvolger van Brouwer. Hij is een jaargenoot en een dikke vriend van Brouwer. – Emma vanuit de verte kun je niet beoordelen of ik een verwende jongen ben! Foei, vraag excuses. We beiden houden van een lekker bordje soep en een lekker bordje eten; is dat zo erg! Lieve help, als je dat nog niet eens mag hebben. Stuur maar als zoenoffer een kiekje van jou in hoed en mantel! – Ja Moeder, een rijsttafel op een hongerige maag is lekker. Eida zorgt goed voor haar man, dat mag ook wel, wanneer hij elke dag om 14.15 uur in de hete zon naar boven moet trappen. – Doktoren zijn hier niet goedkoop. Ze doen van alles: specialist keel-,-oor,-neus ziekten èn algemene praktijk, – chirurg, vrouwenarts èn algemene praktijk, – tandarts èn algemene praktijk!!

Ze kennen hier alles,  doen alles… of ze alles kunnen is de vraag, maar dat ze alles doen is een feit. Dit houdt verband met het geringe aantal doktoren. En al is dat zo, ik vind het toch te erg dat zij op hun advertenties (!) – een gewoonte hier – en op naambordjes behalve hun speciale vak ook algemene praktijk zetten. Zoveel tegelijk kan toch niemand. Anders is het natuurlijk als een tandarts plotseling geroepen wordt om een blindedarmontsteking te constateren, dus algemeen praktijk moet doen, dan is het niet zijn schuld dat hij ook dàt doen moet. Maar zoals nu, is die karrenvracht van geadverteerde kundigheden er alleen maar voor om patiënten te lokken, om zo gauw mogelijk – niet 20 jaar is de termijn – maar zo kort mogelijk, liefst op de dag van morgen – binnen te zijn. Medici kunnen voor mijn part verdwijnen, als wij ze niet nodig hebben. –

Mijn werk uit Bonn is nog niet naar de drukker. Het moet op anderen wachten.

Een van de logées is al weg. Houw is er alleen nog maar, erg gezellig. Gisterenavond op visite geweest bij de adviseur van de Mijnbouw, eigenlijk het hoofd van de Mijnbouw, een heel aardige man. Hij moet zoveel visite ontvangen, dat hij om een avond zo goed mogelijk te benutten [2] meerdere mensen tegelijk ontvangt. Gisteren waren we met ons zessen (+ gastheer, gastvrouw). Aan het eind van de avond heb ik nog een pot planten omvergegooid en natuurlijk – wij houden niet van halve dingen – aan gruzelementen. Dat herinnert me aan de eerste keer dat ik op Papaverhof kwam, toen ik in de WC een flesje medicijn vloerde! Dat was ook in duigen. Gelukkig was het maar een eenvoudige aarden bloempot.

ßEida is nu bezig met een boek van Anker Larssen “Heiliging” dat we te leen hebben van de chef van de opsporingsdienst de Jongh. U ziet hieruit dat deze man Eida heel graag mag. – Houw blijft hier tot het eind van de maand. Het logeerkamertje wordt wel goed gebruikt. Het is prettig zo’n logeergelegenheid te hebben, je kunt daarmee de vrolijkheid en de gezelligheid verhogen.

Ons budget klopte de vorige maand niet, ettelijke tientallen guldens te weinig. Deze maand geeft in dit opzet ook geen kloppende perspectieven. Vendu rekening en daarbij onze schilderijen. – Vandaag ging Eida tennissen op een baan te Tjimindi, een plaatsje met herstellingsoord op ½ uur afstand (auto-ën) van Bandoeng. Ze schijnt goed gedebuteerd te hebben. – Deze week hebben we nog twee visites en daarna nog zes. Kost me een hoop auto’s, omdat het nu ’s avonds altijd regent. – Eerstdaags gaan we ook naar een Tjen, een Chinese wethouder van Bandoeng, iemand die goed op de hoogte schijnt te zijn van de Chinese toestanden alhier. Ik hoop dat hij mij hierin zal kunnen voorlichten.

Dag Hok.

HOUW

Hartelijke groeten,

Houw.

Details

  • Plaats: Bandoeng, Berlageweg 3
  • Auteur(s): Hok
  • Pagina's: 2
  • Soort: Brief
More in this category: « 1929-09-02 1929-09-09 »